Ipsilon se neće nastaviti graditi ni u listopadu

Dupliranje Ipsilona od Pazina do tunela Učka potrajat će tri godine (Arhiva GI)
Dupliranje Ipsilona od Pazina do tunela Učka potrajat će tri godine (Arhiva GI)

Prema svemu sudeći, nastavak dupliranja trase Istarskog ipsilona od Pazina do tunela Učka neće krenuti ni u listopadu, kako je svojevremeno bilo najavljeno. Koncesionar Bina-Istra i dalje čeka nastavak pregovora o produženju koncesije s 2027. na 2032. godinu. To je, radi održivosti nastavka investiranja, jedan od uvjeta za dobivanje povoljnog kredita konzorcija banaka koje predvodi Svjetska banka.

Nakon donošenja pravilnika i uredbi novog Zakona o koncesijama, Bina-Istra je ministarstvima pomorstva, prometa i infrastrukture i financija, Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Agenciji za javno-privatno partnerstvo dostavila zahtjev za produljenje koncesije. Budući da je riječ o dokumentaciji od nekoliko tisuća stranica, ona se još proučava na nadležnim tijelima, nakon čega bi se trebali nastaviti pregovori.

Proceduri, međutim, ni tu neće biti kraj. Budući da je u međuvremenu Hrvatska ušla u Europsku uniju, nakon dobivanja odobrenja o produljenju koncesije potrebno je i usklađenje s europskim pravilima. Sporazumi će tako morati na razmatranje i odobrenje u Bruxelles, što također zahtijeva određeno vrijeme. Tek nakon toga moći će se finiširati pregovori i sklopiti ugovor s konzorcijem banaka, osigurati novac i započeti radovi.

- S konzorcijem banaka je uglavnom sve dogovoreno pa će se ugovor brzo sklopiti. Obavljen je i veći dio priprema za početak radova. Imamo sve građevinske dozvole, otkupljen je veći dio zemljišta na potezu od Rogovića do Cerovlja, gdje će prvo početi radovi. Održavaju se stalni kontakti s kooperantima koji su do sada radili na Ipsilonu, među kojima ih je najviše iz Istre, pa gradnja po zaključenju svih ugovora može brzo početi, kaže glavni direktor Bina-Istre David Gabelica. (A. POKRAJAC i K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter