Ipsilon na cekanju, u Cesti smanjuju place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najava odgode dupliranja trase Istarskog ipsilona od Rogovici do tunela Ucke do pocetka ili polovice iduce godine zabrinula je mnoge gradevinare koji su ocekivali da ce taj posao, kao što je bilo i najavljivano, poceti ove godine, nakon završetka turisticke sezone.

Pulska tvrtka Cesta, specijalizirana za niskogradnju, najveci je podizvodac na podrucju Istarske županije koji je asfaltirao sve dosad izgradene dionice Istarskog ipsilona. Koliko je Ipsilon znacajan za ovu tvrtku govori podatak da su cak 40 do 50 posto prihoda ostvarivali upravo zahvaljujuci istarskoj autocesti. U dosadašnje tri faze izgradnje (od 1998. do 2010.) vrijednost Cestinih radova na Ipsilonu iznosila je impozantna 342 milijuna kuna (s PDV-om). No, direktor Miro Mirkovic kaže nam da sam Ipsilon nije dovoljan za preživljavanje ove tvrtke s 350 zaposlenih.

- Imamo ugovore do 15. lipnja, jer svi žele da radovi budu gotovi do sezone. Nakon toga ocekujemo nove ugovore da bismo premostili razdoblje do pocetka nastavka gradnje Ipsilona. Spašavaju nas projekti Hrvatskih cesta: u jesen cemo izgraditi pet rotora - po jedan u Labinu, Pazinu i Vodnjanu te dva na Poreštini. Dovršit cemo cestu od Rovinjskog Sela do Rovinja te sedam kilometara ceste prema Buzetu. Ocekujemo i poslove s lokalnom te Županijskom upravom za ceste, nabraja Mirkovic.

No, usprkos svemu, kaže da ce biti teško premostiti iduce razdoblje bez Ipsilona. Na pitanje znaci li to da ce dio radnika ostati bez posla, istice da do toga nece doci, jer im školovani radnici uvijek trebaju, ali ce se, kaže, morati malo "stisnuti", što znaci da bi mogle biti smanjene place.

Mario Paliska, predsjednik Obrtnicke komore Istarske županije, kaže da im se lani javilo 170 istarskih obrtnika, mahom gradevinara i prijevoznika, koji su voljni raditi na ovoj dionici.

- Prolongiranje radova još je jedan težak udarac za istarsko obrtništvo, odnosno za sektor gradevinarstva i prijevozništva. Naime, neki su obrtnici reprogramirali kredite racunajuci da ce na jesen poceti raditi. Sada ce im krediti postati još skuplji, požalio se Paliska. Ponovno je ukazao na goruci problem velikih gradevinskih tvrtki iz kontinentalne Hrvatske, koje kao podizvodace za pojedine poslove angažiraju istarske obrtnike, ali im ne placaju za obavljeni posao. (Piše Mirjana VERMEZOVIC IVANOVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter