Ipsilon: Autobusu otpao kotač i usmrtio vozačicu

Prometna nesreća na Ipsilonu (M. SARDELIN)
Prometna nesreća na Ipsilonu (M. SARDELIN)

Autobusu Črnja toursa iz Rovinja, punom ruskih turista otpao je kotač u vožnji i usmrtio 55-godišnju njemačku državljanku u automobilu, a dvije osobe su pritom lakše ozlijeđene na Istarskom ipsilonu između čvorova Cerovlje i Lupoglav u četvrtak oko 19.30 sati. Nitko od putnika autobusa nije ozlijeđen u nesreći.

Policija je provedenim istraživanjem utvrdila da vozač autobusa, 36-godišnjak s područja Zagrebačke županije nije obavio dnevni preventivni tehnički pregled vozila, te se protiv njega podnosi kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu. Cesta je za sav promet bila zatvorena do oko 1 sat u petak ujutro radi očevida i čišćenja kolnika.

Njemačka državljanka (55) poginula je u stravičnoj prometnoj nesreći na ravnoj dionici Istarskog ipsilona između Cerovlja i Lupoglava kada je sa autobusa u vožnji ispao zadnji lijevi kotač i udario u automobil Fiat Stilo njemačkih oznaka kojim je iza autobusa u smjeru Pazina upravljala 55-godišnjakinja. Kotač je udario u prednji desni dio automobila te je proletio doslovno po sredini, odnosno po krovu automobila, a potom je udario u prednji dio kombija Iveco čakovečkih oznaka kojim je iz suprotnog smjera, prema Učki upravljao 43-godišnjak iz Čakovca. Od siline udarca Fiat je u potpunosti uništen, dok je kombi znatno oštećen s prednje strane. Automobil se nakon udarca kotača djelomično zarotirao i udario u zadnji lijevi dio autobusa, a kombi se zaustavio stotinjak metara dalje u smjeru kretanja, dok se otpali kotač zaustavio pored kombija. U stravičnoj nesreći je vozačica na licu mjesta preminula, a njezin suprug, također njemački državljanin, je kao i vozač kombija prošao s lakšim ozljedama te su prebačeni u pulsku Opću bolnicu na liječenje.

Jedan od očevidaca cijelog događaja nam je kazao da se sve odigralo strahovito brzo i da vremena za nikakvu reakciju nije bilo.

- Kotač se odvojio i silovito udario prvo u automobil, a potom u kombi i tada sam zakočio. Prizor nakon sudara je bio strašan, a iskreno sam strahovao da će biti više mrtvih i ozlijeđenih. Nedugo nakon dojave došla je ambulanta, policija i vatrogasci i cesta je službeno zatvorena, kazao nam je jedan vozač.

Sličnu izjavu dobili smo od vozača kamiona koji se kretao prema Učki i koji se našao odmah iza kombija nakon nesreće. Pokušali smo od vozača autobusa Črnja tours dobiti neku izjavu, no nije imao želje pričati jer je još bio u šoku. Autobus Črnja toursa se vračao s izleta pun ruskih gostiju, srećom nitko od njih nije stradao niti je ozlijeđen.

- Radi se o nesretnom slučaju i nisam sposoban davati izjave, u šoku sam još, kazao nam je kratko vozač autobusa.

Pulska prometna policija je do iza pola noći obavljala očevid, a nadgledala je zamjenica pazinskog Općinskog državnog odvjetnika Suzana Bulić. Na kraju očevida nam je izjavila da će tijelo biti prebačeno na pulsku patologiju, a naložila je vještačenje autobusa i automobila Fiat Stilo radi utvrđivanja svih činjenica zbog kojih je došlo do teške prometne nesreće.

Na kraju očevida je pozvan i mehaničar koji je skinuo i preostali kotač s lijeve strane autobusa radi foto dokumentiranja, a oba kotača su spremljena u bunker autobusa te će naknadno biti vještačena. Pored kotača koji je otpao pronađen je jedan od vijaka koji je držao kotač, a na ležištu je nakon skidanja drugog kotača vidljivo da je vijak odlomljen.

Pazinski vatrogasci su za cijelo vrijeme trajanja očevida osvjetljavali dionicu kolnika, a djelatnici Bina-Istre su zatvorili za ulaz vozila dionicu Ipsilona od čvorova Rogovići do Lupoglava i promet je preusmjerili okolnim pravcima. Nakon odvoza kombija, automobila i autobusa počišćen je kolnik i normaliziran promet. Vještačenjem će se utvrditi zašto je došlo do pucanja vijka i otpadanja kotača. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter