IPod je tijekom vožnje riskantniji od radija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vozaci koji u svojem limenom ljubimcu imaju iPod izloženi su vecoj opasnosti od onih koji u glazbi uživaju iskljucivo putem radija, pokazalo je istraživanje.

Vozaci sve više koriste MP3 playere u svojim vozilima, a proizvodaci automobila takoder su reagirali na ovu potrebu. Devedeset posto novih vozila kompatibilno je s MP3 uredajima što vozacima omogucuje spajanje glazbenih prijenosnika sa stereo uredajem unutar vozila.

Kako tehnologija napreduje tako se vozacima postaje sve teže usredotociti na promet.

Pojedini glazbeni sustavi unutar automobila imaju vece zaslone i mogucnost kontrole putem upravljaca, ali ni to ne umanjuje rizik od nesrece, pokazalo je istraživanje britanske organizacije koja se bavi utjecajem vanjskih cimbenika i ergonomije na život pojedinca (HFES).

Takoder, motoristima koji vole glazbu manje odvlaci pažnju potraga za omiljenom radio stanicom nego pretraživanje pjesama po iPodu.

Istraživaci HFES-a testirali su 50 motorista u dobi izmedu 18 i 25 godina starosti putem simulatora vožnje. Morali su svladavati razlicite prometne situacije i pritom povremeno potražiti pjesmu na iPodu ili pronaci odredenu radio stanicu.

"Što više pjesama uredaj sadrži, vozac se slabije usredotocuje na vožnju", rekao je clan istraživackog tima John Lee.

Naime, vozaci cešce i dulje tragaju za pjesmom nego što to cine sa traženjem radio stanice.

Poruka istraživanja je: "Potraga za pjesmom vas može odvratiti od stanja u prometu i može potrajati puno dulje nego što ste planirali, a dulji pogled odvracen od prometa može vas ubiti." (Net.hr)


Podijeli: Facebook Twiter