iPhone 5 prodaje se u devet zemalja svijeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi iPhone 5 pojavio se u petak u trgovinama devet zemalja svijeta, a novi pametni mobitel tvrtke Apple prvi su mogli kupiti stanovnici Australije, gdje su se već prije otvaranja ispred Appleovih trgovina stvorili redovi nestrpljivih kupaca.

Nakon Australije, prodaja iPhonea 5 počela je u Japanu, Hong Kongu i Singapuru, a od petka se taj uređaj može kupiti i u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Apple je dobio više od 2 milijuna predbilježbi za iPhone 5 u prva 24 sata, što je dvostruko više od prvih dana prodaje prijašnjeg modela - iPhonea 4S.

Nakon početnih devet, popis zemalja u kojima će se moći kupiti iPhone 5 proširit će se na još dvadeset zemalja, a do kraja godine prodaja bi trebala krenuti u stotinjak zemalja.

iPhone5 će u SAD-u stajati jednako kao i iPhone 4S: 199 dolara (1.140 kn) za verziju od 16 gigabajta. Cijena verzije od 32 gigabajta bit će 299 dolara, a one od 64 gigabajta 399 dolara, sve uz dvogodišnji ugovor s operaterom.

Apple je prodao više od 243 milijuna iPhonea od njegovog prvog predstavljanja 2007. Peta verzija telefona koji mu je pomogao da postane najvrjednija svjetska korporacija dolazi dok se Apple pokušava oduprijeti sve jačoj konkurenciji.

Googleov Android postao je najkorišteniji mobilni operativni sustav na svijetu, dok je njegov ključni dobavljač i suparnik Samsung Electronics preuzeo vodstvo u globalnoj prodaji smartphonea. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter