Ipak sijeku crnike na pulskoj rivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sijeku se - ne sijeku - ipak se sijeku stabla na rivi. Pred pocetak radova prvo je najavljeno neophodno uklanjanje crnika na rivi. Zatim se nakon uzbune u javnosti isto poreklo i obznanila se blaža varijanta: pilit ce se samo dio grana i rušiti ono što je neophodno srušiti.

Jucer smo pak bili svjedoci rušenja sedam stabala, koliko smo nabrojali, a crno se piše cijelom drvoredu. Kako doznajemo iz priopcenja Herculanee, ispilit ce ukupno 44 stabla crnike zbog gradnje kanalizacije, ali i zbog drugih razloga, kako tvrde u priopcenju. Crnika ionako nije u bog zna kakvom zdravstvenom stanju, a k tome i smeta fasadama.

Naime, iz Herculanee javljaju da je na zahtjev izvodaca radova zbog izgradnje obalnog kolektora Odsjek za zaštitu okoliša Grada Pule izdao odobrenje za uklanjanje 44 stabla crnike s rive. Stabla su posadena 20-ih godina prošlog stoljeca i pružala su ugodnu hladovinu pješacima, ali nisu prilagodena uvjetima u kojima su rasli.

Crnikino stablo dosegnulo je visinu do 15 metara pa su nerijetko na adresu Grada stizale osnovane pritužbe gradana i zaposlenika u zgradama na rivi zbog manjka dnevnog svjetla, kao i oštecivanja fasada, tvrde iz Herculanee.

Osim toga, crnikin korijen ne podnosi slanu vodu koja je do njega dopirala s obzirom na nultu nadmorsku visinu i udaljenost mora od svega desetak metara. Cesto je, uslijed toga, dolazilo do parcijalnog sušenja krošnje, pa cak i citavih grana.

Na prostoru gdje se sada nalaze stabla bit ce izgradena oborinska kanalizacija uz pomoc modela kišnih vrtova. Crniku ce zamijeniti 58 stabala druge, za ovaj prostor adekvatnije vrste Acer pseudoplatanus globosum ili, kako ga nazivaju, kuglasti javor, te više od 700 ukrasnih grmova, penjacica i pokrivaca tla, tj. puzavica prema projektnoj dokumentaciji izradenoj u ožujku 2012. godine. Tako tvrde u Herculanei.


Podijeli: Facebook Twiter