Ipak nema čekanja na slovensko-talijanskoj granici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što je i najavljeno na talijanskim granicama sa Slovenijom danas su postavljene kontrolne točke gdje se selektivno kontrolira ulaz u Italiju. Obišli smo nekadašnji granični prijelaz kod Škofija gdje smo naletjeli na kontrolnu točku koju pored talijanske policije čuva i vojska. Svi su naoružani dugim cijevima i pancirkama, no promet da gotovo niti ne zaustavljaju. Prema najavama, ciljane kontrole će trajati do kraja održavanja samita, do 30 svibnja.

U vrijeme dok smo bili na graničnom prijelazu nisu zaustavili niti jedno vozilo. Radi lakšeg zaustavljanja vozila, jedna je prometna traka, ona desna zatvorena i sva vozila su prisiljena smanjenom brzinom proći pored kontrole. Lokacija kontrole je na oko stotinjak metara od nekadašnjeg bloka u smjeru Italije. Nisu postavili nikakve kućice već su vozilima vojske i policije prepriječili lijevu prometnu traku. Nema zaustavljanja niti većeg usporavanja prometa. Sa druge strane, prema Sloveniji nema nikakvih patrola niti kontrola, dok slovenske policije nema nigdje, s niti jedne strane.

Italija je od srijede na svojim vanjskim granicama privremeno suspendira schengenski režim zbog summita G7 u Taormini, na kojem se očekuje i američki predsjednik Donald Trump. Mjere privremene obustave Schengena talijanske vlasti primjenjivat će od 10. do 30. svibnja.

Povremeni zastoji i čekanja, preusmjeravanja i prometna ograničenja mogući su na glavnim cestovnim i željezničkim linijama, a prvenstveno na graničnim prijelazima Fernetiči i Vrtojba, gdje od ulaska Slovenije u Schengen 2007. godine nema redovne policijske kontrole. (M. S.)





Podijeli: Facebook Twiter