Ipak nastavak proširenja pulske obilaznice

Pulska obilaznica (arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Pulska obilaznica (arhiva/N. LAZAREVIĆ)

Iako je gradska uprava često isticala da nije odustala od daljnjeg proširenja pulske obilaznice, obustava projekta nakon proširenja prvog kilometra i krizna vremena nudili su (pre)malo nade da će se to uistinu dogoditi. Ipak, već u proračunu za sljedeću godinu predviđen je nastavak ovog projekta, doduše, samo u dijelu već proširene obilaznice, s obzirom da ga treba sanirati uslijed nekvalitetne izrade prometnice.

U dijelu proračuna koji se tiče kapitalnih investicija za ovaj je projekt predviđeno 9 milijuna kuna, od čega je četiri milijuna prebačeno iz namjenskih sredstava komunalnog doprinosa, a pet milijuna bit će osigurano od prodaje zemljišta. U dijelu koji se vezuje uz komunalni doprinos riječ je o iznosu koji nije isplaćen izvođaču radova, pulskoj tvrtki Cesta, dok ne odradi sanaciju asfaltnog sloja proširenog kilometra obilaznice. Ti će radovi uslijediti po izgradnji obalnog kolektora na rivi i kružnog toka na ulazu u grad u Šijani, dakle u jesen sljedeće godine. Tek tada Grad će isplatiti posljednji dio ugovorenog iznosa.

- Naravno da i dalje planiramo nastaviti projekt proširenja obilaznice. U prethodnom smo periodu riješili sve imovinskopravne odnose na dionici do Medulinske ceste, ističe Damir Prhat, pročelnik gradskog komunalnog odjela. Naglašava i da je Grad Pula već odavno dobio sve potrebne lokacijske i građevinske dozvole za ovaj projekt.

- Došlo je do određenih izmjena u projektu jer će Hrvatske vode kroz Jadranski projekt u većem dijelu sufinancirati izgradnju novog kanala oborinskih voda od Valmada prema zaljevu Veruda, čime će se rasteretiti centar grada i kanal Pragrande. To će značajno utjecati na pojeftinjenje proširenja obilaznice, pogotovo u dijelu namijenjenom realizaciji odvodnje, a vjerujemo da će izgradnja dionice do Medulinske ceste biti zgotovljena u 2014. i 2015. godini, pojašnjava pročelnik.

U proračunu za 2013. godinu prikazuje se i projekcija ovog projekta za iduće dvije godine. Tako bi se 2014. godine za projekt izdvojilo 20 milijuna kuna, od čega četiri milijuna iz prihoda komunalnog doprinosa, a 16 milijuna od prodaje gradskog zemljišta. U 2015. godini iz komunalnih prihoda također se namjerava izdvojiti četiri milijuna kuna, a od prodaje gradskog zemljišta 13,5 milijuna. Dakle, kroz dvije godine za daljnje proširenje obilaznice do Medulinske ceste, dionice dužine oko kilometar i pol, uložilo bi se 37,5 milijuna kuna. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter