Ipak lakše torbe: Radne bilježnice u povijest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udžbenici iz osam predmeta u osnovnoj školi i šest predmeta u srednjoj školi od jeseni će ostati bez pripadajućih radnih bilježnica ili zbirki zadataka. U povijest tako odlaze zbirke zadataka iz matematike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, iz prirode, biologije, kemije i fizike za više razrede. Više se neće tiskati radne bilježnice za tehničku kulturu u osnovnoj  školi, a u srednjoj školi bez radne bilježnice ostaju geografija, povijest, fizika i kemija. Ukida se i zbirka zadataka iz informatike u srednjoj školi, a nakladnici udžbenika za strukovne programe smjet će birati između zbirke zadataka ili radne bilježnice. 

Da bi đacima olakšao školske torbe i riješio ih nepotrebnih nastavnih pomagala, ministar obrazovanja Željko Jovanović novim je Pravilnikom o obveznim udžbenicima i pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima, koji je upravo prošao javnu raspravu, iz upotrebe izbacio 50-ak naslova. U javnoj raspravi u pravilnik je, na zahtjev nastavnika, vraćena radna bilježnica iz informatike za više razrede osnovne škole, a umjesto zbirke zadataka fizici ipak ostaje radna bilježnica. Redukcija nastavnih pomagala namijenjenih vježbi i lakšem savladavanju gradiva nije zahvatila jedino hrvatski jezik i strane jezike, a radna bilježnica nije uskraćena niti vjeronauku.

Novim Udžbeničkim standardom sva buduća izdanja udžbenika reducirat će se na 12 formata umjesto postojećih stotinjak, a smanjuje se i težina papira, što će prema procjenama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pojedinačnu težinu udžbenika smanjiti za 15 do 20 posto. Uz 20 posto lakše školske knjige i manji broj radnih bilježnica, školska bi torba, koja danas teži i više od deset kilograma, ubuduće trebala težiti barem dva kilograma manje.

To je i dalje premalo u odnosu na preporuke medicinske struke, koje kažu da bi školska torba morala težiti najviše 15 posto težine djeteta, odnosno za prosječnu težinu prvašića od 25 kilograma ne bi smjela težiti više od 3,7 kilograma. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter