Ipak dvojezicni natpisi u Koruškoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska manjina u Koruškoj, južnoj austrijskoj pokrajini, ocekuje skoro postavljanje dvojezicnih natpisa u mjestima sa slovenskom manjinom pošto je u noci na subotu postignut kompromis kojim bi se trebao zakljuciti taj višedesetljetni spor.

Nakon maratonskog sastanka, koruške vlasti i celnik slovenske manjine u Koruškoj Valentin Inzko su objavili da su postigli dogovor o postavljanju dvojezicnih natpisa na ulazima u mjesta u kojima 17,5 posto stanovništva govori slovenskim jezikom.

Na temelju podataka iz popisa stanovništva 2001. godine, koruški Slovenci procjenjuju da ce biti postavljeno izmedu 150 i 160 natpisa.

Kompromis koji još treba potvrditi i pokrajinski parlament ipak je daleko je od temeljnog zahtjeva slovenske zajednice, koja je željela postavljanje dvojezicnih tabli u mjestima u kojima je 10 posto stanovništva slovenskog porijekla. "Tražili smo optimalan sporazum", rekao je Inzko, ujedno i visoki predstavnik medunarodne zajednice u BiH.

Postavljanje dvojezicnih natpisa zajamceno je državnim sporazumom još iz 1955. godine, ali nikada nije bio primijenjeno u Koruškoj, posebice zbog žestokog protivljenja Joerga Haidera, celnika krajnje desnice, koji je poginuo 2008. u automobilskoj nesreci. 


Podijeli: Facebook Twiter