Ipak dvojezicna signalizacija na Ipsilonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dugogodišnjeg inzistiranja Talijanske unije i Istarske županije da se na cijeloj trasi istarskog Ipsilona postavi dvojezicna signalizacija, to je napokon dogovoreno na sastanku u Zagrebu na kojem su u srijedu sudjelovali predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik Furio Radin, ministar prometa Božidar Kalmeta, ministrica zaštite okoliša Marina Matulovic Dropulic te predstavnici Bina Istre.

Zadovoljan ovakvim ishodom, Radin je rekao da je o svemu prethodno izvijestio i premijerku Jadranku Kosor koja je od pocetka podržavala zahtjeve o dvojezicnosti na prometnici, cime ce se sada poštivati Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina kao i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

-Izuzetno sam zadovoljan postignutim dogovorom iako se radilo o mukotrpnom poslu na kojem radimo još od 2006. godine. Dogovoreno je da se odmah promjene putokazi koji oznacavaju silazak s autoceste, a do otvorenja dionice Pula-Kanfanar trebali bi se promijeniti i znakovi na samoj autocesti, rekao je Radin. Dodao je da ce se na autocesti odmah promijeniti nazivi na onim tablama gdje velicina tabele to omogucava, buduci da ce slova trebati prekriti folijama, a uskoro ce se dodaje, na cjeloj trasi Ipsilona montirati dvojezicna prometna signalizacija.


Podijeli: Facebook Twiter