Ipak blokada Cimosove imovine?

Cimosova tvornica u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Cimosova tvornica u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Slovenski mediji prenijeli su vijest da je Trgovački sud u Zagrebu privremeno blokirao dio Cimosove imovine u Hrvatskoj - tvornice u Buzetu i Roču, uz komentar da je time otežana prodaja Cimosa. Hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka tužila je, naime, slovensku grupaciju Cimos - Automobilsku industriju u Kopru zbog 20,2 milijuna eura duga. Tužbom podignutom krajem veljače na Trgovačkom sudu u Zagrebu nastojat će podmiriti dug iz 1999. godine koji je nastao prilikom zaduživanja Cimosa kod Riječke banke.

Strateški partneri

Državna agencija preuzela je kreditna potraživanja banke nakon njenog odlaska u stečaj. Navodno se u više navrata pokušavao dogovoriti način rješavanja ovog duga, no bez ikakvog rezultata, a u Državnoj agenciji smatraju da je nakon 16 godina podizanje tužbe zapravo krajnja mjera zaštite nacionalnih interesa.

Tužbom podignutom na zagrebačkom Trgovačkom sudu zatraženo je i izricanje privremene mjere zabrane raspolaganja imovinom u Hrvatskoj Cimosovim tvornicama u Buzetu i Roču. S obzirom da je Cimos strana pravna osoba sa sjedištem u Sloveniji, ovakvom privremenom mjerom, smatraju u Državnoj agenciji, onemogućilo bi se da Cimos raspolaže poslovnim udjelima društva prije okončanja spora. Također, u slučaju uspjeha u sporu, DAB bi mogao naplatiti svoje potraživanje djelomično ili u cijelosti u Hrvatskoj prodajom tih poslovnih udjela.

Automobilski holding već se duže vrijeme suočava s poslovnim poteškoćama a izlaz iz krize vidi u strateškom partneru. Zainteresirani kupci Cimosa ponude moraju predati do srijede, a slovenski novinari kalkuliraju da u igri vjerojatno ostaje samo nekadašnji suvlasnik Preventa Global Nijaz Hastor. Talijanski kupac Palladio Finanziaria je, po neslužbenim informacijama, odustao, a također su odustali i Kinezi jer su se u postupak uključili prije nekoliko tjedana te su ocijenili da neće imati dovoljno vremena za izradu potrebne dokumentacije.

Spor dug 16 godina

Slovenski mediji također navode da ne treba očekivati brzo okončanje 16-godišnjeg spora te da slovenska Družba za upravljanje terjatev bank, koja kao najveći vlasnik vodi postupak prodaje, neće moći prodati cijeli Cimos koji upravo u Hrvatskoj ima jednu od glavnih proizvodnji.

U četiri države

Grupacija Cimos sa sjedištem u Kopru djeluje u četiri države, među njima i u Hrvatskoj. Cimosove tvornice u Hrvatskoj, u Buzetu, Roču i Labinu, odnosno P.P.C.-u kao dijelu Grupacije Cimos, prema prošlogodišnjim neslužbenim podacima zapošljavaju oko 1.200 radnika. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter