Ipak beton umjesto kamenih ploča na pulskoj rivi

Na rivi se započelo s niveliranjem nogostupa (G. ROJNIĆ)
Na rivi se započelo s niveliranjem nogostupa (G. ROJNIĆ)

Jutros je započelo, doduše samo pripremom podloge, uređenje nogostupa duž središnjeg dijela rive. Naime, pješaci najčešće hodaju po brzoj dvotračnoj prometnici. Kao razlog kašnjenju uređenja nogostupa spominjao se natječaj za nabavu kamenih ploča koje su se trebale ugraditi u njega, međutim, od toga ipak neće biti ništa.

- Započet proces uređenja nogostupa rive, izvođač je Viadukt, a podizvođač GP Krk, dok je cijena uređenja 470 tisuća kuna bez PDV-a (587,5 tisuća kuna s PDV-om). Od toga treba odbiti oko sto tisuća kuna koje se nisu utrošile za asfaltiranje nogostupa, kolika je bila predviđena cijena troškovnikom, kaže Giordano Škuflić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno planiranje.

Škuflić otkriva, međutim, da se nogostup, suprotno najavama u posljednja dva mjeseca, neće popločiti svijetlim kamenom već će se "betonirati" površina od po tri dužna metra koje će se spajati rastezanjem. Ističe i da se nije odustalo od kamenih ploča, već da će se ugraditi moderniji i kvalitetniji materijal koji će se izrađivati na licu mjesta, a odluku je donijelo stručno povjerenstvo.

- Riva će s ovim materijalom zadržati mediteranski štih, kaže pročelnik.

Za ovaj je tjedan najavljeno i izvlačenje arheološkog nalaza u Flaciusovoj ulici nadomak zgradi pošte, a riječ je o antičkom drvenom brodu. Nakon toga bi se izgradnja obalnog kolektora u dijelu Flaciusove ulice do raskrižja s bulevarom trebala nastaviti, iako se procjenjuje da bi se moglo pronaći još arheoloških nalaza pa odgovorni izbjegavaju odrediti rok završetka. Riječ je o najkompleksnijem dijelu izgradnje obalnog kolektora. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter