Ipak 2 testa isti dan; Radin: To je diskriminacija!

Dio maturanata danas će pisati dva testa (M. MIJOŠEK)
Dio maturanata danas će pisati dva testa (M. MIJOŠEK)

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja negativno se očitovao na zahtjev Talijanske unije zbog čega će učenici škola na jeziku talijanske, ali i drugih manjina, biti jedini u državi koji će sutra morati polagati dva obavezna ispita iz državne mature.

- Ogorčen sam odlukom NCVVO-a, ovo je bez presedana, riječ je o diskriminaciji prema talijanskoj i drugim nacionalnim manjinama. I inače sam nezadovoljan odnosom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji ima iznimno malo osjetljivosti za probleme učenika škola nacionalnih manjina, kazao je predsjednik Talijanske unije Furio Radin.

Podsjećamo, nakon što su greškom, dan prije ispita, pitanja iz hrvatskog jezika podijeljena u tri srednje škole, promijenjen je datum pisanja testa iz hrvatskog jezika s novim pitanjima za danas u 14 sati. Iako je zbog toga odgođen ispit iz grčkog jezika koji se trebao održati u istom terminu, ostao je test iz materinskog jezika koji je na rasporedu u 9 ujutro. Stoga će oko 300 učenika talijanske, srpske, mađarske i češke manjine morati pisati oba testa. (M. J.)

Josipović primio Radina na Pantovčaku
Furio Radin izvijestio nas je da je na Pantovčaku razgovarao s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem kojeg je upoznao s aktualnim pitanjima vezanim uz status pripadnika nacionalnih manjina, a posebno talijanske. Josipović je prihvatio Radinov poziv na svečanost otvaranja novog sjedišta Talijanske zajednice u Općini Tar-Vabriga početkom srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter