iPad i iPhone skidaju privatne podatke korisnika?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lalo vs. Apple je nedavno pokrenuti spor na sudu u San Joseu, u americkoj saveznoj državi Kalifornija. Tužitelj navodi da je Apple preko iOS-a, operativnog sustava koji pokrece iPhone i iPad, omogucio pristup privatnim podacima koje svaka osoba ima na takvim uredajima.

Prica o "prckanju" po osobnim podacima korisnika je relativno stara, no dosad je uglavnom "kacila" Android, operativni sustav koji je Google razvio za pametne mobitele. U tužbi u San Joseu se pak navodi da pojedine iOS aplikacije, koje se nabavljaju u AppStoreu, Appleovoj virtualnoj trgovini, ulaze u privatne podatke na mobitelu i tabletu i potom ih bez znanja korisnika prodaju dalje.

Tužba navodi da iOS upravo svojom konstrukcijom omogucuje pristup privatnim informacijama bez znanja korisnika. Informaticki analiticari smatraju da nije najjasnije kako se uopce može doci do nekih privatnih podataka, s obzirom na to da neki od onih navedenih u tužbi uopce ne trebaju biti na mobitelu ili iPadu, poput seksualne orijentacije korisnika.

Ipak, svi se slažu da ce rasprava u ovom procesu biti zanimljiva, tim prije što Apple, kako stvari sada stoje, nema namjeru ništa komentirati prije pocetka sudenja.


Podijeli: Facebook Twiter