Inzko spasio novu federalnu vlast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodna zajednica porucila je u ponedjeljak da ne podržava pobunu dva HDZ-a protiv novoformiranih vlasti u Federaciji BiH nakon što je visoki predstavnik medunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko suspendirao odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koje je osporilo zakonitost konstituiranja federalnog Doma naroda te izbora predsjednika i dopredsjednika toga entiteta.

Tzv. platformaška koalicija koju cine SDP BiH, SDA, HSP-a BiH i Narodna stranka Radom za boljitak formirala je vlast u Federaciji BiH zaobišavši HDZ BiH i HDZ 1990., jer nisu uspjeli raspodijeliti mjesta u vlasti onako kako su tražile te dvije vecinske stranke. Dužnosnici dva HDZ-a zatražili su od SIP-a da reagira, i to je tijelo poništilo izbor predsjednika i dopredsjednika FBiH te osporilo izbor Doma naroda.

Inzkovom suspenzijom tih odluka SIP-a, medunarodna zajednica prakticki je legitimirala novouspostavljenu federalnu vlast, što je snažan udarac uvjerenju dva HDZ-a da zastupaju ispravno stajalište u zaštiti konstitutivnosti hrvatskoga naroda u BiH. Jedina mogucnost koja je preostala da dva HDZ-a obore zakonitost izbora federalne vlasti, jest prigovor Ustavnome sudu Federacije BiH, što su dužnosnici tih stranaka i ucinili. Ustavni sud je priopcio da ce odluku objaviti u srijedu, 30. ožujka.

Hrvatske stranke u ponedjeljak su burno reagirale na odluku Valentina Inzka, nazivajuci je politickim etnocidom i uvodenjem izvanrednog stanja u državi.

"OHR je preuzeo odgovornost za izvanredno stanje i pravni kaos. Ovaj nalog OHR-a do kraja razoblicuje politiku dijela medunarodne zajednice koja od FBiH pravi entitet samo jednoga naroda - bošnjackog, a od BiH državu s dva entiteta i dva naroda s nikakvim šansama za njezin opstanak. To je projekt politickog etnocida nad Hrvatima kojima se ukida politicki subjektivitet pod pokroviteljstvom mocnog dijela medunarodne zajednice", stoji u priopcenju koje su zajednicki objavile HDZ BiH, HDZ 1990., HSS, HKDU, Ujedinjena HSP, Demokratski centar, HSP Herceg-Bosne, HSP dr. Ante Starcevic i Hrvatski pravaški blok.

"Mnogim smo tiranima u BiH u posljednjih 500 godina ugledali leda pa cemo i ovodobnima", porucuju ove stranke hrvatskom narodu, najavljujuci tužbe Medunarodnom sudu za ljudska prava, Vijecu Europe i OESS-u. (Boris PAVELIC/Novi list)

Pismo Lovrenovica, Jergovica i ostalih

Šestorica intelektualaca iz BiH i Hrvatske objavili su otvoreno pismo kojim "izražavaju ozbiljnu zabrinutost politickom krizom koja potresa BiH". Potpisali su ga pisci Ivan Lovrenovic, Miljenko Jergovic, Željko Ivankovic i Mirko Marjanovic, ekonomist Vjekoslav Domljan, politolog Mile Lasic, diplomat Lukša Šoljan i bivši predsjednik HSS-a BiH Ilija Šimic. Oni kritiziraju sva tri kljucna politicka bloka u BiH: "hrvatski", na celu s dva HDZ-a, "platformaški" na celu sa SDP-om, te "srpski", koji vodi Milorad Dodik.
"Kada HDZ BiH i HDZ 1990, postavljaju pitanje ustavne i politicke nejednakosti Hrvata, za to postoje mnogi opravdani razlozi, jer je praksa bezobzirnog nadglasavanja i marginalizacije Hrvata, koju provode bošnjacki politicki partneri, postala evidentna i nepodnošljiva. Dva HDZ-a, medutim, nemaju nikakvu povijesnu vjerodostojnost ni politicki kapital kojim mogu potraživati pravo na monopol zastupanja hrvatskih nacionalnih interesa. Bilanca njihova dvadesetogodišnjeg vladanja u ime Hrvata je porazna, i to baš sa stanovišta kontinuiranog urušavanja ustavno-politicke pozicije toga naroda u BiH.
Rezultati HDZ-ove politike na tom polju u RS-u, pak, ravni su narodnoj katastrofi, pa je današnja ideja o savezu "vodecih" hrvatskih stranaka sa SNSD-om i SDS-om, koji ce pomoci da se Hrvati izbore za ravnopravnost kroz njihovo antagoniziranje sa "Sarajevom" i Bošnjacima, samo još jedna od hadezeovskih avantura s nesagledivim posljedicama", stoji u pismu.
Kažu i ovo: "Nacin na koji koalicija koju predvodi SDP BiH, uz sekundiranje SDA, pokušava da obesnaži hrvatski monopol dvaju HDZ-a nespojiv je s dobrim namjerama i pozitivnim demokratskim uzusima, a potpuno je protivan duhu BiH, upravo onome duhu ravnopravnosti, uvažavanja i multietnicnosti u koji se i SDP i SDA deklarativno zaklinju kao u svetu bosansku tradiciju".

 


Podijeli: Facebook Twiter