Inzko poništava odluku o referendumu u RS-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoki medunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko najavio je u utorak navecer da ce poništiti odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Državnom odvjetništvu BiH u Republici Sprskoj dok su mediji bliski vladajucem Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) objavili kako ce se svi srpski dužnosnici povuci iz središnjih institucija države u slucaju uvodenja sankcija protiv RS-a.

"Referendum nije sporan ukoliko je iz nadležnosti opcine ili entiteta. Referendum koji u Republici Srpskoj namjeravaju provesti je iz nadležnosti je države i to je protudaytonski", rekao je Inzko, austrijski diplomat na celu medunarodne uprave u BiH u središnjem Dnevniku Radio televizije RS-a.

Opetovao je upozorenje kako postoji mogucnost sankcioniranja dužnosnika srpskoga entiteta najavivši da ce Vijece za provedbu mira (PIC) u cetvrtak donijeti odluku oko najave za održavanje referenduma u Republici Srpskoj.

I izvršni direktor vanjskopoliticke službe Europske unije za Europu i središnju Aziju Miroslav Lajcak se u utorak u razgovoru s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojicicem u Bruxellesu usprotivio održavanju referenduma kazavši da je to 'neprihvatljiv nacin ukazivanja na probleme i da ne može dovesti do rješenja problema u pravosudu BiH', priopcili su iz ureda predsjednika Narodne skupštine RS-a.

U slucaju pak da Inzko uvede sankcije prema navodima Nezavisnih novina iz Banje Luke, bliskih vlastima predsjednika RS-a Milorada Dodika, svi dužnosnici iz Republike Srpske napustit ce zajednicka tijela, agencije i institucije BiH. To bi prema napisu Nezavisnih bio odgovor kojega je nedavno najavio Dodik.

Na internetskom portalu Nezavisnih novina objavljeno je da bi vlast napustili predsjedavajuci Predsjedništva BiH Nebojša Radmanovic, predsjedavajuci Vijeca ministara Nikola Špiric, kao i ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mladen Zirojevic, civilnih poslova BiH Sredoje Novic kao i svi zamjenici ministara u Vijeca ministara. Svi su dužnosnici Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Svoje bi funkcije napustili i imenovani clanovi u Sudu BiH, zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, Domu naroda BiH, kao i imenovani vodeci srpski kadrovi svih državnih agencija.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o raspisivanju referenduma kojim se osporava postojanje Suda i Državnog odvjetništva BiH buduci ih je nametnuo visoki medunarodni predstavnik u toj zemlji.


Podijeli: Facebook Twiter