Inzko: Daytonski sporazum se mora mijenjati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Daytonski sporazum kojim je prije dvadeset godina okončan rat u Bosni i Hercegovini podsjetnik je kako mir nema cijenu, a sve njegove manjkavosti trebale bi se otklanjati procesom kojim će ta zemlja postati stabilna i prosperitetna država, ocijenio je u subotu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

U posebnoj izjavi objavljenoj u Sarajevu u povodu obilježavanja dva desetljeća od parafiranja Daytonskog sporazuma Inzko je istaknuo da je u sadašnjim okolnostima, a posebice u svjetlu rata u Siriji, važno prisjetiti se koliko je taj sporazum bio važan za uspostavu mira.

- Mir se teško uspostavlja i nema cijenu, izjavio je Inzko. Dodao je da je to ipak bila tek osnova za stabilnost i napredak i da ljudi imaju pravo tražiti uspostavu okruženja u kojemu će se živjeti bolje i kvalitetnije, što u BiH u proteklim godinama nije bio slučaj.

- U tom pogledu zadnjih deset godina bilo je razočaranje za mnoge građane u BiH kao i za međunarodnu zajednicu, kazao je Inzko.

Prema mnogim ocjenama, Daytonski sporazum razlog je višegodišnje stagnacije u toj zemlji, dodao je.

Inzko smatra da će BiH napredujući k integraciji u Europsku uniju i NATO morati mijenjati daytonski ustav da bi postala funkcionalna država. Međutim, to neće biti nešto što će se nametnuti, rekao je.

- Ustavne  promjene će doći kada BiH bude spremna. One će biti usvojene putem amandmanske procedure sadržane u samom ustavu za što je potreban dogovor sva tri najveća naroda u BiH. Time nitko neće biti ugrožen. U međuvremenu, ne vjerujem da je korisno ili ispravno kriviti Dayton za sve probleme ili odmahnuti rukom i reći da sustav ne može funkcionirati bez ustavnih promjena, stoji u izjavi.

Političke lidere u BiH Inzko je pozvao da se opredijele "za ambiciozni reformski program" u interesu građana i da dvadeset godina nakon okončanja rata pokažu da imaju viziju o budućnosti BiH. 

Idućih mjeseci, istaknuo je Inzko, postat će jasno jesu li sadašnje vlasti u BiH doista spremne na promjene i reforme o kojima stalno govore jer više nije moguće oslanjati se samo na njihova obećanja.

- U posljednjih dvadeset godina međunarodna zajednica uložila je ogromne diplomatske i financijske resurse u BiH s jednim, nepokolebljivim ciljem, a to je funkcionalna i prosperitetna BiH, država koja radi u interesu svojih građana, kao potpuno integrirana članica euroatlantske obitelji. I danas smo ujedinjeni s građanima Bosne i Hercegovine u radu na ostvarenju te vizije, poručio je Inzko. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter