Inženjeri nisu potrebni, nastavnici su sirotinja...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najnovija porezna reforma - koja ce povecati najmanje, a poskromniti nešto vece place hrvatskih gradana - izazvala je dvojbe strucnjaka i analiticara o sudbini srednjeg sloja u nas. Dok ekonomisti i statisticari tvrde kako srednjem sloju pripadaju oni koji zaraduju više od cetiri i pol tisuce kuna mjesecno, sociolozi su skloniji razmišljanju da to nije dovoljno da bi se netko izdigao iznad tzv. nižeg sloja, koji zaraduje do tog iznosa, a sacinjava ga nešto više od polovice stanovništva.

Prema istraživanjima koje je proveo ugledni splitski sociolog dr. Zoran Malenica, u Hrvatskoj oko 54 posto stanovništva spada u "siromašne", odnosno u niži sloj, koji ima problema s placanjem racuna i školovanjem djece, dok u srednji sloj mogu biti ubrojeni oni s placama izmedu pet i 15 tisuca kuna. Takvih obitelji ima izmedu 250 i 300 tisuca, a rijec je o obrtnicima, malim poduzetnicima, profesorima i visoko obrazovanim profesionalcima. Na vrhu društvene piramide su obitelji s više od 20 tisuca kuna mjesecnih primanja, kojih je oko 150 tisuca.

- Srednji sloj kod nas osuden je na izumiranje. Nestale su potrebe za inženjerskim kadrom, za brodograditeljima i strojarima - jer su te industrije uništene. Nema potrebe za visokoobrazovanim strucnjacima, osim sudaca, odvjetnika i lijecnika. Ucitelji i nastavnici su sirotinja s pet-šest tisuca kuna. U današnjim uvjetima u Hrvatskoj, to je kao sto kuna u Tajlandu, napominje sociolog dr. Slaven Letica Letica.

Ekonomist dr. Ante Babic kaže da srednji sloj, statisticki, "pocinje s placom od 4.500 kuna", dok viši srednji sloj zaraduje oko 10 tisuca kuna mjesecno. Babic kaže da ce nove Vladine mjere u sferi placa ipak zaštititi i srednji sloj, a ne samo radnike, iako ce više poreze placati svi koji zaraduju više od osam tisuca kuna bruto.

- Ne može se reci da je netko s 4.500 kuna mjesecno pripadnik srednje klase. Kod nas bi to bili oni s tisucu eura mjesecno, što je, dakako, nemjerljivo sa srednjom klasom u zemljama Europske unije. Placa od tisucu eura u razvijenim zemljama ide onima s minimalnom strucnom spremom, a ako je to kod nas statusni simbol srednje klase, onda ne znam o kakvoj se srednjoj klasi radi, dodaje Milardovic.

Sindikalni lideri upozoravaju kako posljednje mjere Vlade ne idu na ruku srednjoj klasi, bez obzira na tvrdnje ministara da je ne žele dodatno ugroziti.

- Prema njihovom izracunu, srednja klasa ispadaju ljudi koji žive s tri do pet tisuca kuna mjesecno. Sasvim je jasno da se od toga ne može dostojno živjeti. Srednji bi sloj morao od svoje place moci podmirivati sve troškove i još si nešto priuštiti u dokolici. Ne mogu nam srednji sloj biti gradani koji jedva krpaju kraj s krajem, porucio je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

- Kod nas nitko ništa ne cita, cak je i Zoran Milanovic prestao citati jer nema vremena. Prije petnaestak dana su šefovi MMF-a i Svjetske banke izdali novi kapitalisticki manifest u kojem stoji da su novi bolni rezovi smrtna opasnost za rast, te kako treba napustiti doktrinu o proracunskoj štednji po svaku cijenu. Ali, dok to procitaju u Vladi, proci ce barem dvije godine, veli Letica.

Po kojem ce "manifestu" Vlada krojiti sudbinu hrvatskog srednjeg sloja, vidjet ce se tijekom predstojece "godine rezova". Sudeci po najavama, štednji nece biti kraja. (Dubravko GRAKALIC)

CIJELI TEKST U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter