Investitori u Brijune trebaju uložiti 300 mil. eura

Objekti na otočju mogu se dati u koncesiju na maksimalno 55 godina (M. MIJOŠEK)
Objekti na otočju mogu se dati u koncesiju na maksimalno 55 godina (M. MIJOŠEK)

Do sredine iduće godine privatizirat će se smještajni kapaciteti u Nacionalnom parku Brijuni. Naime, do tada će biti poznat investitor, koncesionar i hotelski operater koji će upravljati hotelima i vilama, a trenutno se za njihov odabir u Ministarstvu zaštite okoliša te Ministarstvu turizma međunarodnim natječajem koji traje do 6. studenog bira konzultant. Prvi je natječaj već bio objavljen ovog ljeta, međutim prije zaključenja je poništen zbog manjkavosti na koje su upozorili zainteresirani.

Uvjetima će moći udovoljiti samo najveće svjetske kompanije kao što su Ritz Carlton, Waldorf Astoria, Four Seasons, One and only, IMG. Odabrani će konzultant definirati koncept korištenja te razvoja i korištenja ostale infrastrukture, procjenu zaštite okoliša te procjenu uspješnosti ulaganja.

Inače, prema Zakonu o zaštiti prirode u nacionalnim se parkovima turistički sadržaji daju u koncesije jer je želja zakonodavca bila da se njima upravlja na održiv način i da se privuku nove investicije. 

- Otočje Brijuni je nacionalni park, koji se kao takav nalazi u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Obzirom na atraktivnost i turističku djelatnost koja se obavlja unutar ove prestižne lokacije, na tom projektu vrlo usko surađujemo s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, pod čijim smo okriljem formirali zajedničko povjerenstvo za odabir konzultanta koji će pripremiti natječaj, osmisliti koncesijski model i predložiti najbolje mogućnosti korištenja Velikog Brijuna.

Budući da se radi o velikoj investicijskoj mogućnosti, od potencijalnih investitora želimo dobiti jedinstveni koncept razvoja tog područja, koji će, sukladno resursima, imati izrazito kvalitativan utjecaj na okruženje i turistički proizvod Istre i Hrvatske, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin.

Objekti na otočju mogu se dati u koncesiju na maksimalno 55 godina. Ipak, duljina koncesije ovisit će o visini investicije, a procjenjuje se da bi cijela turistička investicija iznosila oko 300 milijuna eura.

Nova gradnja neće biti moguća na mjestima gdje prije nisu postojali temelji, a postojeći objekti u tlocrtu će moći biti veći do 30 posto. Želja je na Brijune dovesti najbolje hotelijere svijeta, a obećano je i da će država ostati vlasnik ovog jedinstvenog nacionalnog bogatstva, odnosno da neće biti nikakve prodaje. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter