Investitor LNG-a poslušao glas javnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studija utjecaja na okoliš LNG terminala na otoku Krku sada je, u cjelovitom obliku, dostupna na internetskim stranicama konzorcija Adria LNG. Studija je od pocetka javne rasprave 2. studenog bila dostupna samo na uvid u prostorima Primorsko-goranske županije i Opcine Omišalj, dok je na internetu bio samo sažetak, što su u Adriji LNG-u pravdali zaštitom poslovnih interesa, no naknadno je odluceno da se cjeloviti tekst studije ipak objavi i na internetskoj stranici društva.

Takva odluka, isticu u Adriji LNG-u, odgovor je na ocekivanja javnosti iznijeta na prezentaciji projekta u Omišlju pocetkom listopada, a posebno Zelene Istre, da bi objava cjelovitog teksta omogucila bolju praksu sudjelovanja javnosti u postupku procjene utjecaja na okoliš. Dušica Radojcic iz Zelene Istre, udruge gradana za zaštitu okoliša i prirodnih bogatstava te društvenu pravednost, koja je aktivno sudjelovala u javnoj raspravi o Studiji te educirala javnost kako da se ukljuci u cijeli postupak, istaknula je zadovoljstvo objavom Studije na internetu.

- Doista smo inzistirali na tome i moram reci da nam je drago da su nas u Adriji LNG-u poslušali, za razliku od Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša, od kojeg smo vec zatražili mogucnost da dobijemo kopiju studije, no odgovoreno nam je da je možemo doci prepisati u Rijeku ili Omišalj. Moram napomenuti da studija ima osamsto stranica, tako da smo razocarani postupkom Ministarstva jer bez objave cjelovitih tekstova Studija utjecaja na okoliš ne možemo govoriti o pravu javnosti na informiranje. S druge strane, jako smo zadovoljni ovakvom odlukom Adrije LNG-a, rekla je Radojcic.


Podijeli: Facebook Twiter