Investicije vrijedne 10 milijardi kuna na čekanju

Plomin (D. ŠTIFANIĆ)
Plomin (D. ŠTIFANIĆ)

Hoće li graditi LNG terminal na Krku Vlada će odlučiti nakon što najesen krene u potragu za investitorima i kupcima plina s tog terminala, najavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, napominjući da Vlada još nije "otpisala" ni gradnju HE Ombla kod Dubrovnika, za koju se, pored mnogobrojnih dosadašnjih, namjerava napraviti još studija.

Što se Plomina C tiče, do početka studenog čekat će se potencijalne partnere - japanski Marubeni, korejski KOSEP i talijanski Edison - da dostave svoje obvezujuće ponude za gradnju i upravljanje trećim blokom plominske termoelektrane.

Koliko investicija do sada realizirano, a koliko ih stoji pokazuje registar investicija Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), koji kaže da je realizacija investicija javnih društava u lipnju ove godine bila za 30 posto veća od realizacije u lipnju lani.

HEP grupa je imala 11 posto investicija manje, JANAF 13 posto manje, Plinacro šest posto više - čime je u energetici, ukupno, realizirano deset posto manje nego u lipnju 2012. godine.

Hrvatske autoceste realizirale su 13 posto više nego u lipnju prošle godine, Hrvatske ceste za 110 posto više, HŽ Cargo, primjerice, 30 posto manje, a lučke uprave 40 posto više. Općenito, u pomorstvu, prometu i infrastrukturi realizacija investicija ovog je lipnja bila 36 posto veća nego prošloga, dok su Hrvatske vode i Hrvatske šume realizirale 94 posto više nego lani.

Ukupno, realizacija investicija s lanjskih je 3,45 milijardi kuna u lipnju narasla na 4,51 milijardu kuna. U prvom polugodištu ove godine javna su društva imala ugovorenih, a nerealiziranih poslova u vrijednosti od 10,3 milijardi kuna.

Projekti javno-privatnog partnerstva, velebno najavljivani planovi bivšeg ministra Radimira Čačića, imaju velikih problema, prvenstveno zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, ali i neodlučnosti jedinica lokalne i regionalne samouprave u koncipiranju konačnih opsega projekata.

Jedan od takvih projekta je gradnja Trga pravde u Zagrebu, na koji bi se trebale preseliti pravosudne institucije, i čija je vrijednost procijenjena na 1,35 milijardi kuna. U Istarskoj se županiji pak čekaju lokalne suglasnosti i odluke o gradnji četiri škole, vrijednosti 146 milijuna kuna, u Puli i Poreču. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter