Investicije jamstvo opskrbe zdravom vodom u južnoj Istri

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Rekonstrukcija prva od četiri dionica transportnog cjevovoda Prnjani - Monte Šerpo, koja se proteže od stanice Prnjani do prekidne komore Luterije u dužini od oko pet kilometara, u srijedu je i službeno otvorena. Mada su radovi na toj dionici počeli u travnju, a položeno je već i 1,6 kilometara novih cijevi kojim se zamjenjuje stari cjevovod sklon puknuću, u srijedu je bila prilika da gradilište obiđu i visoki gosti - generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, direktor Vodovoda Pula Dean Starčić, istarski župan Valter Flego, načelnik Barbana Denis Kontošić i gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Projekt, koji je Vodovod Pula ostvaruje zahvaljujući programa Hrvatskih voda, vrijedan je 17 milijuna kuna, a prva faza bit će gotova slijedeće godine. Tako će postepeno zamijeniti i cijevi starog magistralni vodovod do Pule duž svih 26 kilometara. Magistralni vod, koji južnu Istru napaja s izvorišta Rakonek preko barbanskog, marčanskog, vodnjanskog i pulskog područja, poznat je po čestim puknućima i dugotrajnim sanacijama.

Direktor Starčić naveo je da je od tri linije istarskog vodovoda, uz gradolsku i butonišku, ova raška linija najvažnija s obzirom da povezuje izvorište Rakonek s Pulom. Riječ je o 26 kilometara dugom cjevovodu od lijevanog željeza, građenom krajem 1950-ih, a u pogon puštenog u kolovozu 1960. godine.

- Zbog dotrajalosti imali smo dosta puknuća, a to žitelji itekako pamte po lošem s obzirom da sanacija traje od 24 do 48 sata. Nadam se da ćemo se kroz koju godinu ovako naći i na njegovom kraju, na Monte Šerpu, da zatvorimo radove na cijelom cjevovodu, rekao je Starčić. Glavni projekt izrađen je 2013. i 2014. godine, te je tada i ishodovana dokumentacija, nakon čega su ga kandidirali na program Hrvatskih voda. Ove godine odabrani su izvođači - zagrebačka Vodotehnika, a u travnju se počelo s radovima.

- Cilj je sigurnost vodoopskrbe i zaštita od zagađenja pitke vode. Ovdje se radi prvenstveno o unaprjeđenju elementarnih uvjeta života stanovništva Istre, rekao je Plišić, čelni čovjek Hrvatskih voda otkrivajući da je rekonstrukcija magistralnog cjevovoda dugog definirana kroz četiri dionice. Uz prometnicu za Sutivanac već su položene nove cijevi, a iznad tla vidljiv je by pass, cijevi plave boje, kojim će se napajati Puljština dok traju radovi.

- Na području općine Barban su izvorišta Rakonek i Sv. Anton za labinsku stranu. Izgrađena je kanalizacija na ovom području, kojom se štiti Rakonek, a pripremamo i gradnju kanalizacije u Sutivancu kojim ćemo štititi izvorište Sv. Anton. Sada se odvija i projekt bitan za sigurnosti snabdijevanja vodom, što je važno i za stanovništvo, posebno s porastom turističkih rezultata koje posljednjih godina ostvarujemo na Barbanštini, rekao je načelnik Denis Kontošić.

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA
 


Podijeli: Facebook Twiter