Invencije u interpretaciji Katarine Krpan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gošca cetvrte koncertne veceri ovogodišnjeg BaRoMus, održane u crkvi Svetog Faranje ,bila je Katarina Krpan, jedna od vodecih hrvatskih koncertnih umjetnica. Program pod nazivom "Invencija: jucer i danas" odlicno se uklopio u koncept BaRoMusa koji se odvija pod geslom Barok: jucer, danas, sutra, a kojega je Krpan posebno pripremila za rovinjski nastup.

Invencija je polifona instrumentalna forma koja se temelji na principu imitacije. Ovu je formu koristio i razvio veliki barokni skladatelj Johann Sebastian Bach. Publika je imala prilike upoznati se i s dijelom suvremenog hrvatskog glazbenog stvaralaštava, odnosno djelima skladatelja Frane ?urovica, Krešimira Seletkovica, Vjekoslava Nježica, Ante Knešaureka i Mladena Tarbuka.

Krpan se predstavila kao interpret zavidne izvodacke energije koji svojim rafiniranim muziciranjem uranja u bit svake odabrane partiture. Ovim je rovinjskim nastupom potvrdila svoj status i ugled o cemu svjedoce i pozivi na renomirane festivale te brojni koncerti održani u velikim glazbenim središtima diljem svijeta.

Osim Koncertne aktivnosti Krpan se bavi i pedagoškim radom kao profesor na Muzickoj akademiji u Zagrebu i kao gost predavac na Akademiji Steinway u Veroni, a kao što se i iz ovog koncerta dalo zakljuciti, veliku pozornost poklanja sustavnom promicanju novije hrvatske glazbene literature.

Koncert je ostvaren zahvaljujuci podršci Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter