Invazija azijskih klaun bubamara na Pazinštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neobicno visoke temperature za ovo doba godine potaknule su i neke neuobicajene pojave u prirodi, a jedna od njih je zacijelo i najezda bubamara na Pazinštini.

Na osuncanim mjestima na kojima su se proteklih dana, nakon kiša, dnevne temperature popele i do 23 stupnja Celzija, krenule su se suncati razne životinje, a medu njima i bubamare. No, nije rijec o uobicajenim, onim djeci uvijek zanimljivim i pjesmama opjevanim, vec o azijskim klaun bubamarama.

Biolog Toni Koren, Pazinac koji radi na Inštitutu za biodiverzitetne študije Univerze na Primorskem u Znanstveno-raziskovalnom središcu u Kopru, ovu je vrstu u Hrvatskoj prvi put zabilježio u Pazinu 2008. godine.

Ova vrsta Harmonia axyridis prirodno živi u Aziji, kaže Koren, od Rusije pa sve do Japana. Hrani se lisnim ušima i drugim kukcima, a jedna je od najvecih vrsta bubamara. Na pokrilju, tvrdom paru krila, ova bubamara ne mora imati, ali ponekad ima, do 22 tockice.

- Osim uobicajenih boja za bubamaru, klaun bubamara može biti potpuno crne boje s dvije velike crvene tocke pa sve do crvene boje s brojnim crnim tockama. To je cini jednom od najraznolikijih na svijetu. Kao kontrolni agens za lisne uši klaun bubamara je u 20. stoljecu iz Azije prenijeta u Sjevernu Ameriku i Europu, a ubrzo se proširila po cijelom kontinentu, kaže Koren.

Nažalost, ova vrsta ima veliki utjecaj i na covjeka: poznato je da se zimi jedinke skupljaju u nakupinama te tako prezimljuju najcešce u podrumima ili tavanima. Takve nakupine mogu sadržavati i više tisuca životinja, kao u ovom slucaju.

Azijske klaun bubamare svojim razlicitim tjelesnim izlucevinama mogu zamazati zidove, a kod nekih izazvati alergijske reakcije. Ponekad se ove bubamare u velikom broju nakupljaju na zrelom groždu, a ako dospiju u vino, dokazano je da mu mogu pokvariti okus, dodaje Koren.

Ova vrsta ima i utjecaj na domace vrste bubamara pa, iako je poznato da se hrani lisnim ušima, jede i druge bubamare, ukljucujuci i domace vrste koje se takoder hrane lisnim ušima. Bubamare su prirodan pesticid protiv prekomjernog razmnožavanja lisnih ušiju, ali množenje azijskih klaun bubamara može jako utjecati na prirodne populacije drugih vrsta bubamara, koje zbog nje pocinju opadati, a ponekad i potpuno nestaju.

Bubamare, zbog izlucevina neugodna okusa i mirisa, nemaju prirodnih neprijatelja, pa se nesmetano razmnožavaju.
Iako Koren ne preporuca, ostavlja ljudima, na cijim se kucama pojeve azijske klaun bubamare, mogucnost suzbijanja uobicajenim insekticidima, koji nažalost nepoželjno mogu utjecati na ostale kukce u okolišu.


Podijeli: Facebook Twiter