Invalidsku mirovinu sredivale za 3.000 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još jedna korupcijska afera uzdrmala je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) cije su zaposlenice uhicene u koordiniranoj uskocko-policijskoj akciji upravo u trenutku primanja mita.

Rijec je o operaciji što je trajala posljednjih nekoliko mjeseci, a finalizirana je uhicenjem 54-godišnje djelatnice HZMO-a te njene 46-godišnje suradnice. Obje su završile iza rešetaka. Kako doznajemo, USKOK je protiv njih naložio provodenje istrage stavivši im na teret kazneno djelo protuzakonitog posredovanja.

Sumnja se, naime, da je 54-godišnjakinja, koja je bila zaposlena kao administratorica u Odsjeku medicinskog vještacenja u HZMO-u, dogovorila sa svojom prijateljicom da se upuste u traženje osoba zainteresiranih za odlazak u invalidsku mirovinu. U tome bi im one pomagale, a ocekivale su da ce za to biti i izdašno nagradene.

Upravo je laka i brza zarada do koje su htjele doci bila glavni cilj njihova dogovora što je, kako tvrde tužitelji, pao 25. svibnja ove godine. I doista, 46-godišnjakinja je vec u iducih nekoliko dana pronašla potencijalnog kandidata koji se trebao uklopiti u realizaciju njihovog dogovora. Radilo se o osobi kojoj je odbijen zahtjev za odlazak u invalidsku mirovinu.

U meduvremenu je na tu odluku podnijela žalbu, no prije nego što je sve riješeno, pojavila se 46-godišnjakinja s primamljivim prijedlogom. Za 3.000 eura obecala je da ce 54-godišnja administratorica u Odsjeku medicinskog vještacenja požuriti rješavanje žalbe. I ne samo to, slucaj je za tu osobu trebao biti povoljno riješen bez obzira na to je li imala pravo na invalidsku mirovinu ili ne.

I doista, 46-godišnjakinja je preuzela tih 3.000 eura, predavši 54-godišnjakinji 2.000. Za sebe je zadržala manji dio, no obje ih je tada uhitila policija. Da ne bi ometale istragu, pritvorene su.


Podijeli: Facebook Twiter