Invaliditet ne mora biti nužno hendikep

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 1990. godine otkako je pao s motorom i slomio kralježnicu, Buzećan Mladen Jurada kreće se u invalidskim kolicima.

- Tog je dana za mene počeo novi život jer trebalo je krenuti ispočetka. Nemam nekih posebnih barijera već samo dvije: jedna je barijera u ljudskim glavama, a druga su stepenice, sve ostalo mogu savladati sam, poručio je osnovcima Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", prilikom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, ovaj trofejni sportaš koji je na prvenstvu Hrvatske u streljaštvu osoba s invaliditetom ove godine obranio titulu državnog prvaka u kategoriji standard zračna puška - stojeći SH1, disciplini R1 i to po deseti put za redom.

Jako je važno baviti se sportom

- Važno je baviti se sportom, tako sam se bavio stolnim tenisom, plivanjem, atletikom i maratonom. U svim tim disciplinama bio sam dosta visoko rangiran na nacionalnom nivou, ali nije bilo zapaženijih rezultata na međunarodnoj razini. Na poziv prijatelja uključio sam se u streljaštvo. Ubrzo sam postao županijski pa državni prvak i ušao u sastav državne reprezentacije. Već sam 11 godina u streljačkoj reprezentaciji Hrvatske za osobe s invaliditetom, a deset godina državni prvak u jednoj od kategorija kojima se bavim, ispričao je Jurada i povjerio osnovcima svoj san, a to je sudjelovanje na paraolimpijskim igrama.

Emiliana Blažević Černeka, edukacijski rehabilitator i učiteljica u posebnom razrednom odjelu, istaknula je da su u školi odlučili Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježiti malo drugačije i pozvati u goste članove Društva tjelesnih invalida i na taj način senzibilizirati učenike sedmih i osmih razreda s problemima s kojim se susreću kao i s njihovim postignućima. Pokazati da invaliditet nije nikakva prepreka te da osobe s invaliditetom mogu biti uspješne, postizati rezultate svojom upornošću te da kao i svi drugi da bi bili uspješni u svom poslu, a pogotovo sportu, moraju puno raditi.

- Članovi buzetskog Društva tjelesnih invalida pokazuju da invaliditet ne mora biti nužno hendikep bilo da se radi o sportašu, toliko uspješnom da je dlaka nedostajala da otiđe na olimpijske igre, bilo o osobama aktivnim u glazbenim vodama ili u organizaciji raznih manifestacija. Grad Buzet od 2005. godine, ne samo zbog zakonskih obveza, nastoji prilagođavati prilaz zgradama osobama s invaliditetom no na žalost u nekim zgradama koje su starije to je malo teže ostvarivo, ali trudimo se na druge načine pomoći, izjavio je buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.

Teško do ključnih gradskih ureda

Ankica Prodan, članica Predsjedništva Društva tjelesnih invalida koje danas okuplja šezdesetak članova, osnovcima je govorila o uzrocima invaliditeta te među ostalim upozorila na korištenje petardi.

- Danas se na sasvim drugačiji način gleda na osobe s invaliditetom nego prije nekih samo dvadeset godina. Nekad su djeca s invaliditetom bila u kući ili domu, dok se danas takve osobe integriraju u društvo već od vrtića, školuju se, završavaju fakultete, prilagođavaju im se uvjeti za kretanje i smještaj no to sve još nije dovoljno pa se susreću s raznim barijerama, odnosno preprekama. Hrvatska je među prvima potpisala međunarodnu konvenciju o pravima osoba s invaliditetom no nije se uspjelo puno napraviti jer problem je starih zgrada gdje je teško prilagoditi pristup tako da su u Buzetu osobama s invaliditetom nedostupni gradska uprava, katastar, policija, mirovinsko i bilježnik, rekla je Prodan. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter