Invalidi po smart kartice u Lucko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svim osobama s invaliditetom koje su koristile HAC-ove smart kartice za besplatnu cestarinu ovoga tjedna stigao je dopis prema kojem, na temlju zakonskih promjena, njihove stare kartice prestaju vrijediti 22. lipnja.

Provodeci mjere štednje Vlade Jadranke Kosor, u Saboru je krajem svibnja promijenjen Zakon o javnim cestama te pravo na besplatnu cestarinu više nemaju sve osobe sa invaliditetom nego samo oni ciji je invaliditet od 80 do 100 posto i odnosi se samo na osobe s onesposobljenim donjim ekstremitetima. Slijepe osobe, tako, potpuno gube pravo na besplatnu cestarinu!

Po nove kartice, stoji u HAC-ovom dopisu, oni kojima pravo na besplatne cestarine i dalje ostaje, mogu doci tek nakon što se ministar Božidar Kalmeta izradi i objavi novi Pravilnik.

- Provedbeni propis trebao bi biti objavljen u Narodnim novinama neposredno nakon stupanja na snagu Zakona, a što ocekujemo pocetkom srpnja - stoji u HAC-ovom dopisu.

Dodatan nemir kod osoba s invaliditetom pobudila je i napomena u dopisu da se po nove kartice treba doci u HAC-ov ured u Luckom pokraj Zagreba.

- S obzirom na to da se u pocetku ocekuju gužve na lokaciji Lucko, molimo vas da svoj dolazak u HAC odgodite ako vam to nije neophodno - stoji još u dopisu HAC-a.

Osobama sa invaliditetom koje uglavnom imaju mala primanja, a posebno onima koje žive daleko od Zagreba, dolazak u Lucko i placanje cestarine predstavlja izuzetan problem.

HAC-ov službenik na info telefonu objasnio je, pak, da nije nužno da osobe sa invaliditetom osobno dodu u ured u Luckom nego svoje zahtjeve mogu poslati i poštom.

- Važno je samo da kopija rješenja o invaliditetu bude ovjerena kod javnog bilježnika, dok fotokopije prometne dozvole, knjižice vozila i osobne iskaznice ne moraju biti ovjerene - objašnjava službenik ono što u HAC-ovom dopisu invalidima nije bilo objašnjeno. (N. BOŽIC/NL)

Poštanski troškovi "teški" kao cestarine
- Ovo je neviden bezobrazluk i neosjetljivost države prema najranjivijoj skupini u društvu! Posebno je užasno što su pravo na besplatnu cestarinu ukinuli svim slijepim osobama - ljutito komentira SDP-ova zastupnica Vesna Škulic. Kaže kako je za novac kojim su placene poštanske usluge za dostavljanje obavijesti o prestanku važenja HAC-ovih kartica na 300 tisuca adresa, država komotno mogla placati cestarine slijepim osobama.


Podijeli: Facebook Twiter