Invadili i branitelji bez povlastica za kupnju auta

Od 1. srpnja i automobili za invalide i branitelje se neće tretirati kao carinska roba (Goran MEHKEK/CROPIX)
Od 1. srpnja i automobili za invalide i branitelje se neće tretirati kao carinska roba (Goran MEHKEK/CROPIX)

Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju prestaju vrijediti povlastice na kupovinu automobila, koje se odnose na hrvatske branitelje, osobe s invaliditetom, ali i vjerske službenike. Osim kupovine bez posebnih poreza i PDV-a, oni su bili oslobođeni i carine. Od 1. srpnja Hrvatska carina postaje dio jedinstvenog područja Carinske unije te kupovina automobila podrijetlom iz zemalja članica ne podliježe više carinskom nadzoru, a automobili se ne tretiraju kao carinska roba. No europski zakoni ne poznaju naše povlastice i ne prihvaćaju ih, stoga tko je dosad bio povlašten, to prestaje biti.

Prestaju dakle važiti odredbe članaka 60. i 61. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji prema kojima hrvatski ratni vojni invalid s oštećenjem organizma od sto posto prve skupine ima pravo na osobni automobil s ugrađenim odgovarajućim prilagodbama koji mu u vlasništvo dodjeljuje ministarstvo nadležno za branitelje svakih sedam godina. Također, pravo na uvoz osobnog automobila bez plaćanja carine te jednokratnog oslobođenja trošarine i PDV-a, što je znalo sniziti cijenu nabavke vozila i do 40 posto, neće više moći ostvariti niti vojni invalidi prve i druge skupine te bračni drugovi, punoljetna djeca i roditelji smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja.

Predsjednik pulske Hvidre Ivica Lerotić boji se da ukidanje povlastica na kupovinu vozila neće biti jedino za što će ratni invalidi biti zakinuti.

- Velik problem moglo bi predstavljati određivanje invaliditeta uslijed PTSP-a, bolesti koju Europa ne poznaje i ne priznaje. Zasad ratni invalidi imaju pogodnosti prilikom liječenja u obliku neplaćanja participacije, nadam se da će svoja prava zadržati i u Europskoj uniji, tvrdi Lerotić. (Piše Krešimir TADIJIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter