Intrigantne životne nuspojave


"Nuspojave" naslov je pjesničke zbirke Zvonimira Grozdića koja je objavljena u izdanju naklade DADAnti - Udruge za promicanje eksperimentalne umjetnosti.

Autor, nastanjen u Lovranu, se dotiče raznih tematskih i interesnih sfera, pišući poeziju "iz prve ruke", na vrlo izravan način, gdje tematizira o društvenim nuspojavama u svim aspektima postojanja.

Od facebook buntovnika, koji pokreću revolucije skriveni iza tipkovnica i monitora, ironičnog prikazivanja određenih muško-ženskih odnosa, ljubavnih razočarenja, autor daje ironičan prikaz brojnih aspekata življenja. Uradci variraju po kvaliteti, neki su više tipa solilokvija s dušom i dnevničkoga tipa, dok u drugima dominira zrelo poetsko promišljanje o određenim temama koje obilježavaju suvremenog čovjeka.

Ironija, sarkazam, britke opservacije i introspekcija se izmjenjuju u ovim stihovima, a u nekim je radovima vrlo tanka linija između poezije i proze, gdje su pojedini radovi lišeni lirizma i ogoljeni do srži problema koje autor prikazuje. Vidljivo je da autor piše s lakoćom te da ima osjećaj za muzikalnost riječi, a uspjeliji je uglavnom u kraćim formama.

Zvonimir Grozdić rođen je 1972. godine u Zagrebu. Od 2000. živi i radi u Lovranu. Zastupljen u više zbornika poezije i proze.

Objavio je zbirke pjesama "Sanjao sam da sam ubio Doca Hollidaya" i "Omlet od odabranih osmijeha".

U pogovoru Željko Barišić ističe da se "u poetskom smislu dogodilo ono što smo i očekivali od Grozdića, a što je već naznačeno u njegovoj prethodnoj zbirci - životna, napeta i intrigantna poezija. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter