Intrigantna prica o Ekatarini Velikoj na DVD-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"EKV - Kao da je bilo nekad", dokumentarni film o beogradskoj grupi Ekatarina Velika, jednom od najznacajnijih bendova s podrucja bivše Jugoslavije koji smo imali prilike vidjeti i na projekciji u pulskom Uljaniku, pojavio se u prodavaonicama kao DVD.

Iako Ekatarina Velika vec dugo ne postoji, njen je utjecaj teško izbrisati, zahvaljujuci brojnim te i dalje vjernim fanovima.

DVD izdanje podijeljeno je na cetiri poglavlja u kojima se govori o najvažnijim clanovima benda, i to o Ivici Vdovicu, Bojanu Pecaru, Margiti Stefanovic i Milanu Mladenovicu, ljudima koji su cinili kreativnu jezgru benda, iako nisu jedini cinili sastav EKV-a.



No, njih cetvero bili su "osudeni da lutaju po Zemlji na kojoj lice inovativne muzicke art-rock zbilje stoji nasuprot mahnitoj istorijsko-politickoj nakaznosti", kako Kristina Bota piše u tekstu otisnutom na ovitku.

Kao cjelina, film govori o bendu od pocetaka do doslovnog kraja, a vec na samom pocetku daje do znanja da je cijela glavna postava umrla u razdoblju od 1992. do 2002. U tom dijelu prica je poznata i vec se zna da nema klasicnog happy enda te ju se nitko u filmu ne trudi uljepšavati. Glazbenicima je glave došlo konzumiranje droge.

O bendugovore, medu ostalima, Koja, Sonja Savic, Srdan Dragojevic, Zoran Kostic Cane, Srdan Gojkovic Gile, Zoran Predin, Marina Perazic i mnogi drugi protagonisti novovalne scene.

Osim promatraca i sudionika tadašnje scene, u film su uvršteni i isjecci iz intervjua clanova benda. Kako kaže tekst na omotu, "Sudbina Ekatarine Velike je najtragicnija, najintrigantnija i najvažnija prica i uzrocima i posljedicama, o pocetku i kraju".

Film je 2008. režirao srpski glazbeni kriticar Dušan Vesic koji je napisao scenarij zajedno sa Sandrom Rancic, a potpisan je i kao producent. Hrvatsko DVD izdanje objavio je Aquarius Records.


Podijeli: Facebook Twiter