Intrigantna izložba večeras u Apoteci

Slovačka umjetnica Petra Feriancova
Slovačka umjetnica Petra Feriancova

Večeras se s početkom u 20 sati u Apoteci, vodnjanskom prostoru za suvremenu umjetnost otvara samostalna izložba slovačke umjetnice Petre Feriancove "Survivals, relics, souvenirs/suveniri, ostaci, uspomene i politika života".

U svojem radu Petra Feriancova često intervenira u različite oblike arhiva - pronađene slike, fotografije, odbačene, zaboravljene predmete ili predmete iz prirode. Izložba u Apoteci donosi dvije instalacije - 'Politika života' i 'Suveniri, ostaci, uspomene'.

"Politika života" instalacija je koja nastaje u suradnji Petre Feriancove i Kvete Fulierove, supruge umjetnika Juliusa Kollera, jednog od najznačajnijih konceptualnih umjetnika istočne Europe, a riječ je o privatnom fotografskom arhivu Kvete Fulierove, žene u pozadini značajnog umjetnika odnosno individualnom, privatnom arhivu njihovog zajedničkog života.

Inače, par tjedana uoči ove izložbe vodnjanska Apoteka uputila je javni poziv građanima da svojim doprinosom pomognu izložbi donošenjem vlastitih suvenira s putovanja ili predmeta sjećanja na neko od proteklih ljeta; školjke, kamen…

Izložba se realizira u sastavu godišnjeg programa "Ovo (ni)je muzej" i posljednja je izložba u sezoni. Izložba Petre Feriancove u Apoteci prvo je njeno gostovanje u Hrvatskoj, a realizira se uz podršku Slovak Art Councila.

Petra Feriancova jedna je od najznačajnijih slovačkih umjetnica svoje generacije. Rođena je 1977. u Bratislavi gdje živi i radi, a predstavljala je Češku i Slovačku na 55. bijenalu u Veneciji projektom "Still the same place" 2013. Izlagala je na brojim samostalnim i skupnim međunarodnim izložbama. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter