Intrigantan grafički izričaj Maje Franković


U labinskoj Gradskoj galeriji u petak je otvorena samostalna izložba riječke umjetnice Maje Franković naziva "Paper Workshop for Everyone".

Nakon uvodnih riječi voditeljice galerije Glorie Sellan, o izloženim djelima Maje Franković prisutnima je govorila Branka Arh, povjesničarka umjetnosti. Arh je u svom obraćanju istaknula  da je Maja predana grafici svim svojim stvaralačkim bićem. "Naknadnim doslikavanjem otisnutih listova, višestrukim tretiranjem grafičkih matrica, eksperimentiranjem, kolažiranjem, poigravanjem formatima grafičkih matrica, zaobljavanjem rubova i nepravilnim rezanjem strana oblikuje organizirani, sigurno posloženi, izbalansirani, vedri, zaigrani i intrigantan grafički izričaj.

"Važno joj je izraziti suštinu reduciranjem, oštrinom poteza, crtačkom gestom, promišljenim odnosom punog i praznog prostora, suzvučjima boja, napetim ritmovima, dozivanjem slučajnosti i improvizacije", rekla je Arh. Nakon toga se prisutnima obratila Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću, koja je izložbu proglasila otvorenom.

Nema dvojbe da Maja dobro promisli svaki prostor svoga grafičkog lista. Nove vizualne elemente unosi kao izazov, ali s mjerom i sigurnim osjećajem za čistoću i sklad, za nijanse u kromatici, za značenja linija i boja. Čvrste konstruktivne niti obogaćuje lirskim slojevima, instinktivnim reakcijama i pobudama, novim idejama i novim mjerama umjetničkoga traganja.

Izložbom "Paper Workshop for Everyone", Maja S. Franković predstavlja pet cjelina svog grafičkog opusa, nastalih u zadnjem desetljeću, "Blizanci", "Indoor Plants", "Riječki vjetrovi", grafičke mape "Jutro" i "Rouge", te trodimenzionalne grafike, umjetničke knjige kao i prostorne papirnate instalacije, izrađene od vlastitom rukom rađenog papira.

Izložba "Paper Workshop for Everyone" realizirana je uz potporu Pučkog otvorenog učilišta, Grada Labina i Istarske županije, a može se pogledati do 27. lipnja, od 10-14 i 17-20 sati.

Autorica je rođena u Rijeci. Diplomirala je grafiku na Odsjeku za likovne umjetnosti Pedagoškoga fakulteta u Rijeci, a magistarski studij grafike završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Redoviti je profesor grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Predstavila se na više od 60 samostalnih izložbi i 350 hrvatskih i međunarodnih bijenala i trijenala grafike širom svijeta. Franković je grafičarka s najvišim priznanjem za dosege u hrvatskoj grafičkoj suvremenosti. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter