Intimno slikarstvo Davora Klimana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samostalna izložba slika Davora Klimana, pulskog umjetnika, profesora i ravnatelja Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, u petak je u pulsku galeriju Milotic privukla nemali broj posjetitelja, prijatelja i kolega ovog autora ciji je dosadašnji profesionalni put ostavio važan i vrijedan trag u kulturnim okvirima ovdašnjih prostora.

Kliman je nakon diplome na Pedagoškom fakultetu u Rijeci u kiparskoj klasi prof. Žarka Violica odgovore na svoje inspiracije pronalazio u razlicitim umjetnickim ambijentima, a ovaj je njegov izložbeni impuls, prema njegovim rijecima, prvi slikarski doprinos njegovim idejama.

Neke od detalja Klimanovih kretanja s posjetiteljima je podijelio Andi Pekica, podsjetivši na, prema njegovom mišljenju, presudne momente njegovog rada.

"Dijelili smo skupa povijest, koju su bitno odredile kasne 70. i pocetak 80.-ih godina, Stoja, koncerti na Valkanama, nabavka i presnimavanje gramofonskih ploca, rock'n'roll, Gustafi, lijepa druženja", rekao je Pekica.

Govoreci o njegovom stvaralaštvu, koje je takoder pomno pratio, naglasio je da se Kliman dobro služi razlicitim medijima jer je "obrazovan i inteligentan", a posebno se pritom osvrnuo na njegove kiparske radove, "odlicne skulpture".

"Sve što je do sada izlazilo iz njega sve je bilo pošteno i moralno, a to se odnosi i na pedagoški rad, pa i obiteljski, uvijek je davao dovoljno za ono što slijedi", upozorio je on i zakljucio da ljubitelji umjetnosti razgledavanjem ovog postava imaju prilike upoznati "jedno intimno slikarstvo, bez prevelikih promišljanja".

Goste je u galeriji Milotic, uz domacina Mladena Milotica, pozdravio i Davor Kliman zahvalivši svima na dolasku i realizaciji izložbe. Nju su financijski podržali Grad Pula i Istarska županija.


Podijeli: Facebook Twiter