Intimno o turizmu i putovanjima

S otvorenja izložbe
S otvorenja izložbe

"Humanus Touristicus - last call to paradise", kolektivni, tematski, likovni projekt, otvoren je u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu. Riječ je o izložbi koja je rezultat suradnje s Good Times Factory, Berlin & Prima Center Berlin, a inicijatori i suorganizatori su Jovan Balov i Bojan Hočevar. Autori radova na izložbi, koji su uključeni  ovaj likovni projekt koji promišlja pojam turizma, su : Cristina Artola, Jovan Balov, Claudia Christann, Archi Galentz, Bojan Hocevar, Henrik Jacob, Pablo von Lichtenberg, Biljana Milkov, Birgit Schiemann, a riječ je o autorima koji su vezani uz berlinsku likovnu scenu.

Tri grupe radova

Kustos projekta Eugen Borkovsky, u tekstu kataloga koji prati izložbu, uz ostalo je istaknuo da su izabrani radovi u likovnim ili ne likovnim materijalima i tehnikama, koji su mogli odgovoriti na temu izložbe odnosno promišljaju pojam turizma.

- Pokazalo se da autori na nekoliko načina percipiraju zadatak. Neki se umjetnici usredotočuju na jedan rad. Dio autora predstavlja se manjim ciklusima, grupom  radova / objekata koji, postavljeni na određeni način, čine cjelinu. Kao što nam je potrebno više nota za iskazivanje zvuka tijekom određenog vremenskog intervala, tako je autorima bilo potrebno nizanje podloga da bi izvijestili o doživljaju, ističe Borkovsky, te naglašava da je radove ovog projekta moguće podijeliti u tri osnovne grupe.

- U jednoj su autori koji direktno dotiču pojam fizičkog, turističkog putovanja sa svim posljedicama koje on izaziva kako na tijelo tako i na duh. Druga grupa odlikuje se problematiziranjem putovanja kroz osobni stav ili dojam. Ova grupa autora propituje intimno pojmovanje mijene koja i nije nužno vezana za promjenu okoline. Treća grupa problematizira ideju putovanja / turizma kroz diskurs tuđeg mogućeg dojma o fenomenu turizma ili o posljedicama koje on može izazvati. Problem prihvaćanja, recepcije i percepcije radova autore ne opterećuje. Umjetnici se priklanjaju intimnom iskazu bez imperativa univerzalnosti, ističe Borkovsky te naglašava da je "Ideja je bila sastaviti kolektivnu izložbenu prezentaciju sa radovima koji obrađuju doživljaj, značenje, interpretaciju pojma."

Nastup šumskih pjesnika

Uz otvaranje izložbe nastupili su i Šumski pjesnici, a svoje su stihove govorili  Tibor Weiner Sennyey (Mađarska), Tishani Doshi (UK/Indija), Paul O'Grady (Irska), Ivan Pavlov (Hrvatska), Dinko Telećan  (Hrvatska), Tomica Bajsić (Hrvatska) i Maja Klarić (Hrvatska). (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter