Intimno, nježno i prepoznatljivo


Višestruko talentirana mlada autorica Maria Ćurčić, svojim se sugrađanima predstavila samostalnom izložbom fotografija "Rovinj full of art" koja se, u Centru vizualnih umjetnosti Batana, može razgledati sve do 22. siječnja. Ujedno, ova je izložba "odgovor" autorice na njeno osvojeno prvo mjesto s prošlogodišnje 5. smotre rovinjske fotografije, dok je njen naziv "Rovinj full of art" autoričino viđenje sugrađana koji su joj "u jednom trenutku privukli pažnju svojom kreativnošću, ljepotom, opuštenošću, rezultatima stvaralačkog zanosa".

Ono što ovu izložbu fotografija čini posebnom i atraktivnom njeni su motivi. Jer, kako i sama autorica veli "…netko u Rovinj dođe na tri dana pa ostane tri mjeseca. Netko dođe na tri mjeseca pa ostane čitav život. Ja sa, srećom, rođena ovdje. Nisam se morala seliti u Rovinj, osim nakon završenog studija u Rijeci. Od tada do danas živim Rovinj dvanaest mjeseci u godini", objašnjava Maria Ćurčić, koja se predstavlja izborom fotografija nastalih u posljednjih deset godina.

Možda, i upravo prepoznatljivi kadrovi, ali i ljudi koji u Rovinju žive, ovoj su izložbi automatski nadjenuli jedan domaćinski, ugodni, nježni i prepoznatljivi štih. Jer, osim gledatelja koji su se prepoznavali na fotografijama, ostali su imali prigodu vidjeti nešto ili nekog na kojeg su zaboravili, smetnuli s uma i razmišljanja, kroz fotografije uvidjeti neumoljivi protok vremena i doista, zbog ljepote kadrova i kompozicije, jednostavno uživati u njima. A da je tomu i bilo tako, potvrđuju i riječi Ladislave Benčić, autorice predgovora kataloga, koja  je i prije samog predstavljanja umjetnice istaknula da će publika koja poznaje Mariju i živi Rovinj, o ovoj izložbi, moći puno više reći, odnosno osjetiti od bilo kojeg kritičara.

Između ostalog, veli Benčić, citirajući Johna Bergera "cilj javne fotografije trebao bi uspostaviti vezu između fotografije i konteksta, vratiti je u njezino vrijeme i predstaviti sadašnjosti".

- Upravo to uspijeva Mariji. Njene privatne fotografije aktiviraju značenja i objašnjenja koja se odnose na njeno osobno iskustvo umjetnosti i emotivne povezanosti s rovinjskom umjetničkom scenom. Istovremeno, one izložene, osvježavaju sjećanja, oživljavaju uspomene gledaoca te tako postaju javno dostupni svjedoci vremena, rekla je Lavoslava Benčić. Izložba "Rovinj full of art" bila je dodatno obogaćena nastupom glazbenih gostiju - Open Jam Sassion i Ned' O Millick Cooperative. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter