Intimne ispovijesti u krugu nasilja


U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u sklopu 21. MKFM-a premijerno je jučer izvedena predstava "Razredni neprijatelj" na tekst Nigela Williamsa koju je režirao Luka Mihovilović, ujedno autor glazbe i koreograf. Predstava je to koja više postavlja pitanja nego što daje odgovore, a bavi se učenicama jedne škole na rubu grada, kvarta poznatog po kriminalu, što se reflektira i na školu.

Izgubljeni slučajevi

Unutar te škole postoji grupa učenica, izgubljenih slučajeva, od kojih su svi, pa i nekad nadobudni profesor koji je u međuvremenu postao ravnatelj, digli ruke i to zbog njihovog agresivnog ponašanja. Publika je suočena s njihovim propalim životima dok jedna drugoj pričaju o sebi, a jedini koji dolaze do njih su policajci i ravnatelj kao prvi čovjek te ustanove. Nema profesora ili ikoga kojima bi one zbiljski bile važne. Iz njihovih intimnih ispovijesti na površinu isplivavaju njihove frustracije što se pretvara u nasilje koje je ionako uobičajeno u njihovim životima. One otvoreno pričaju o svojim seksualnim avanturama, roditeljima alkoholičarima, a jedna trpi i predrasude zbog svog porijekla. U svemu tome neke od njih pokušavaju naći neki smisao za kojeg se čini da je odavno izgubljen.

"Razredni neprijatelj" je prilično mračna predstava, puna teških replika i nervoznih postupaka protagonistica, a atmosferu beznađa ne podižu ni pjesme koje protagonistice izvode. One im služe tek da se do kraja otvore pred publikom. Ipak, Mihovilović se pobrinuo da se na kraju tog tunela ipak pokaže svjetlo. Nije to onaj holivudski, zašećereni i isforsirani sretan kraj, tek podsjećanje da nada umire posljednja, čak i kada je istaknuta bijela zastava. Zato ta prostorija u kojoj se nalaze podsjeća na neki dodatni, osmi krug čistilišta, a iz čistilišta, za razliku od pakla, ipak postoji izlaz.

U predstavi glume polaznice Dramskog studija INK-a Lucija Brkić, Sanela Hasanbegović, Leonarda Sep, Jana Fočak, Michelle Salome Kursar, Nora Čulić Matošić, Tisa Kliček, Nikolina Tomić i Filip-Josip Turk. Mahom ženska ekipa odlično je savladala zahtjevne uloge u ovoj priči u kojoj iz svake replike izbijaju emocije.

Uvjerljive djevojke

Djevojke su iznimno uvjerljive kada treba samo pričati, pjevati, ali i kada se treba potući. No, nasilje ovdje nije glorificirano, ono je prisutno kao rezultat nečeg puno dubljeg. Ako smo u predstavi "Pravi izbor?" premijerno izvedene u INK-u u četvrtak vidjeli početak jedne nasilne veze, u "Razrednom neprijatelju" vidimo rezultate tog nasilja koje se u jednom trenutku počne uzimati zdravo za gotovo, koje postane uobičajen dio komunikacije. Lik ravnatelja tek je promatrač koji bez krzmanja priznaje da im nitko, niti on ne može pomoći, ne može učiniti ništa, osim da problem gurne u kut. Možda je to zbilja jedino rješenje? Protagonistice predstave nisu one koje će publika žaliti, koje će nužno izazvati simpatije gledateljstva, ali će se nad njihovim postupcima i ispovijestima sigurno dobro zamisliti.

Autorica stihova je Lućija Travičić, majstor rasvjete Dario Družeta, majstor tona Miodrag Flego, a za izbor kostima pobrinula se Desanka Janković koja ih je odabrala iz fundusa INK-a. (Mladen RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter