Intimna priča o postavljanju kipa sv. Pelagija

Ines Manzoni Nikčević u dokumentarcu
Ines Manzoni Nikčević u dokumentarcu

"Pelagio Tuiach 4. travnja 1913. godine po želji i na zahtjev stanovnika Novigrada postavio je kip sv. Pelagija na vrh zvonika. On ostaje kao trajni duhovni testament, na najvišem i najčasnijem mjestu u gradu, kao da nam želi reći budi kao Pelagije - odvažan, vjeran, socijalno osjetljiv, borac za pravdu, otvorene ruke za siromahe, zaštitnik maloga čovjeka i istovremeno i sam mali čovjek", ovim se riječima župnik Luka Pranjić obratio okupljenima na sinoćnjoj svečanosti u povodu 100. godišnjice postavljanja kipa novigradskog patrona na vrh zvonika župne crkve.

Svečanost je održana u Muzeju Lapidarium gdje su se okupili brojni građani i predstavnici gradskih vlasti. Posebna gošća bila je Ines Manzoni Nikčević, unuka Pelagia Tuiacha i kći Carla Manzonija, koji su prije stoljeća radili na postavljanju kipa na zvonik.

U dokumentarnom filmu koji je prikazan tom prilikom Manzoni Nikčević iznijela je intimnu priču o svojim precima i događajima koji su pratili postavljanje kipa, osobe uspomene, ali koja su i dio sjećanja Novigrađana. Ravnateljica muzeja Ketrin Milićević Mijošek dodala je kako dokumentarac, ostaje trajan zapis o dijelu novigradske prošlosti.

Kip sveca postavljen je na vrh zvonika nakon što je raniju verziju uništio grom. Giovanni Parentin potom je oblikovao novi kip, koji je osamnaestogodišnji Carlo Manzoni obložio listićima bakra, a kovač Bortolo Gianolla željezom je učvrstio unutrašnjost skulpture kako bi se mogla osloniti na nosač i omogućiti okretanje oko svoje osi za vjetra. Pelagio Tuiach je preuzeo opasan zadatak da preko skele od greda dođe do vrha zvonika i pred okupljenim mnoštvom postavi kip.

Nakon svečanosti u muzeju na kojoj se okupljenima obratio i gradonačelnik Anteo Milos, publika se okupila na trgu ispred crkve, gdje je na zvoniku prikazana projekcija postavljanja kipa, koju je osmislio i postavio Josip Ružić iz kaštelirskog Rose Arta, ujedno i redatelj dokumentarca. Program su organizirali Muzej Lapidarijum, Grad Novigrad u župni ured. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)

 


Podijeli: Facebook Twiter