Intimizam Sanje Simeunović Bajec u galeriji Milotić

Radovi manjih formata inspirirani su djetinjstvom
Radovi manjih formata inspirirani su djetinjstvom

Samostalna izložba Sanje Simeunović Bajec, naziva "Stvarnost, opsjena i sjene", otvorena je sinoć u pulskoj galeriji Miletić. Brojna publika došla je pogledati radove iz novog ciklusa ove slikarice, koji odišu infantilističkom radošću iznimno nježnih i sustavno promišljenih kolorita.

Prije otvorenja publiku su zabavljali članovi grupe Lightcast, a o umjetnici i njenim novim radovima govorio je Mladen Lučić, koji je ujedno i autor teksta kataloga. Lučić je pohvalio Simeunović Bajec napomenuvši da je ovo njena 13. samostalna izložba, za koju bi se bez ustručavanja moglo reći da je krasi apstraktni intimizam koji "naginje" informelu.

Lučić je istaknuo da je autorica krenula od radova manjih formata koji su inspirirani njezinim djetinjstvom i sjećanjima na neka nevinija vremena te da se ta ideja proširila i na njene veće radove.

"Slike većeg formata, koje Sanja slika u svom pulskom ateljeu, ne odišu sjetom, levitacijom i memorabilijama. Na njima je primjetna svijest težine svakodnevnog života, ali je evidentno da autorica upravo uz pomoć njih traži i bijeg od takve stvarnosti. Te slike također karakterizira slikarstvo blagog kolorizma, naglašeno lazurnih namaza te potezi pomalo prigušenog akcionog i gestualnog karaktera. Novi ciklus slika Sanje Simenunović Bajec potvrđuje sve one kvalitete koje već dugo pratimo u stvaralaštvu ove autorice izuzetnog umjetničkog nerva", piše Lučić u katalogu izložbe.

Sanja Simeunović Bajec završila je srednju školu Primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli te je 1999. godine diplomirala na Filozofskom fakultetu u Rijeci na odsjeku likovne kulture - slikarski odjel. Danas radi u svojoj "staroj" školi kao profesorica stručnih predmeta. Voditeljica je likovno-kreativne radionice za djecu Artić u udruzi More i članica Hrvatskog društva likovnih umjetnosti Istre od 2000. godine.

Izložbu Sanje Simeunović Bajec u galeriji Milotić moguće je razgledati do 15. ožujka. (B. VINCEK, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter