Intime, Hercegovina čita i A propos kao sajamske teme

Ugljen na otvorenom do daljnjega će krasiti vizuru Plomin Luke
Ugljen na otvorenom do daljnjega će krasiti vizuru Plomin Luke

Konferencija za novinare u povodu ovogodišnjeg, 23. Sajma knjige u Istri održana je danas u novom prostoru Sajma knjige na pulskim Giardinima. Organizatori su najavili bogat program Sajma koji će se održati od 1. do 10. prosinca u Domu hrvatskih branitelja te na brojnim drugim pulskim lokacijama, gdje su predviđeni popratni programi.

- Obiman i slojevit program odvijat će se kroz tri programske cjeline "Intime", što je glavna tema Sajma, potom "Hercegovina čita" i poseban program posvećen francuskoj književnosti "A propos", a na rasporedu je više od 70 sajamskih događaja, što predstavljanja knjige, razgovora, filmskih projekcija, te programa za djecu i mlade s gotovo 200 sudionika, kazala je direktorica Sajma Magdalena Vodopija ističući da je ovogodišnji Sajam poseban i po tome što će obuhvatiti tri teme koje će se na neki način i ispreplitati.

Aktualne teme

Član programskog odbora Aljoša Pužar kazao je da su ovogodišnje teme vrlo aktualne, a da će na okruglim stolovima sudjelovati eminentni stručnjaci.

- Tijekom sajma o temama Intime razgovarat će se na okruglim stolovima "Kraj intime" i "Javnost intime na društvenim mrežama", kazao je Pužar ističući da su posebno vodili računa da teme budu razrađene na način koji korespondira s aktualnim trenutkom.

Magdalena Vodopija naglasila je da će o intimnim temama govoriti brojni autori koji će predstaviti svoje nove naslove, a među njima su Igor Mandić, koji će predstaviti svoje novo djelo "Predsmrtni dnevnik", potom Rade Šerbedžija s knjigom "Poslije kiše", koja je na Interliberu rasprodana i za kojom vlada veliki interes, a tu su i Zdravko Zima, Dragan Velikić, Varužan Vosganjan, dok stolnotenisačica Sandra Paović donosi svoju intimnu priču o borbi za život i ponovnom povratku u vrhunski sport nakon nesreće.

- Program "Hercegovina čita" posvećen je suvremenoj hercegovačkoj kulturno-književnoj sceni, a posebna će pozornost biti posvećena hercegovačkim autorima. Namjera toga programa je i skidanje predrasuda, odnosno prikazati da nisu Hercegovci oni iz viceva o mercedesima i bijelim čarapama, već će se predstaviti vrhunski autori, a sve to zahvaljujući selektoru Emiru Imamoviću Pirkeu. Među ostalima, gostovat će pjesnici Almin Kaplan, Marko Tomaš, kao i Elvedin Nezirović, dok će o Hercegovini djetinjstva govoriti umjetnici hercegovačkog porijekla Bobo Jelčić, Goran Bogdan, Sergej Trifunović, naglasila je Vodopija.

Program naslovljen "A propos" će se baviti francuskom i frankofonom književnošću, a posebno će biti naglašen postkolonijalistički diskurs u temi "Francuska viđena očima Afrike". Selektorica ovoga programa je prevoditeljica Nataša Medved. Tu će, između ostalih gostovati mladi francuski pisac Sylvain Prudhomme, pisac i novinar Gauz, kao i Maryam Madjidi, podrijetlom iz Irana. Magdalena Vodopija je izrazila želju da nakon Sajma ova djela budu dostupna i u hrvatskom prijevodu.

Hommage Spasojeviću

Glavna organizatorica Sajma Emina Popović Sterpin govorila je o izložbama na Sajmu. U Gradskoj galeriji i u Galeriji Cvajner, a u sastavu programa "Hercegovina čita" bit će postavljena izložba umjetnika svjetskog glasa, akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca, koji u svojim djelima oslikava krajolike Počitelja i Hercegovine.

- Posebno smo zahvalni Erosu Čakiću i Gorki Ostojić Cvajner na pomoći u realizaciji ove značajne izložbe ovog iznimnog umjetnika. Na neki način povezano s izložbom "Gajba i tić", što se tiče predstavljanja intime i erotike, a ponovno u suradnji s autorom navedene izložbe Maurom Ferlinom u Galeriji C8 bit će otvorena izložba erotskih crteža i grafika Predraga Spasojevića "Intime građana P.S.", a prije toga u kinu Valli prikazat će se biografski film posvećen ovom prerano preminulom pulskom umjetniku naslovljen "Mapa puna snova" u režiji Danila Lole Ilića, rekla je Popović Sterpin.

Što se tiče predstavljanja pulskih i istarskih autora na Sajmu, tu su programi "Puna je Pula" i "Istra ispod kore". Pulska dramaturginja sa zagrebačkom adresom Dora Delbianco predstavit će svoju knjigu "Kad je stao svijet", a Paola Orlić i Igor Zirojević nastavljaju, ovoga puta u suradnji s Milanom Rakovcem svoj serijal "Pula - grad intervala", a monografija nastala tom prilikom - "Čuvari" - progovorit će tekstom i slikom o talijanskoj arhitekturi u Puli.

Vodopija je najavila i predstavljanje knjige Drage Orlića, kao i one Milana Soklića, Maroja Mihovilovića, Milorada Stojevića, a bit će predstavljena i knjiga "Moji razgovori s medijima", što je zbirka intervjua nekadašnje ravnateljice Arheološkog muzeja Istre Vesne Girardi Jurkić.

Na Sajmu će gostovati i mladi slovenski autori Dino Bauk, jedna od najboljih književnica u nas Marina Vujčić, filozof Žarko Paić, kao i poznati autori poput Jurice Pavičića i Ivice Prtenjače, a bit će priređeni i hommage programi Dušanu Karpatskom i Voji Radoičiću.

Mostarska skupina Zoster, koja svojim imenom, ali i djelovanjem, ukazuje na "pad imuniteta u društvu", nastupit će u Rock caffeu u glazbenom dijelu programa Sajma pod nazivom Hercegovina čita: WHF predstavlja.

Za cjelokupni vizualni identitet Sajma već je tradicionalno zadužen dizajner Mauricio Ferlin. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter