Intiman i plesan Urban zasjao na Malom Brijunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Intimistički i suptilno, s puno više melankoličnog mola nego vedrog dura, ali ne bez energičnih plesnih epizoda, sjajno raspoloženi Damir Urban i njegova četvorka sinoć su za dvoipolsatnog koncerta pred punim gledalištem u jedinstvenom ambijentu tvrđave Minor na Malom Brijunu, predstavili sve faze 25 godina duge i bogate glazbene karijere - od Laufera do albuma "Otrovne kiše", "Žena dijete", "Retro", "Hello" i ovog ljeta objavljenog mini albuma "Kundera".

Raritet ovog koncerta bio je i izvedba dviju skladbi s nikad objavljenog albuma "Merkur", i to pjesme "Otjeraj me" i posebno dobro interpretirane skladbe "Tvoj gen", koju je Urban pri kraju oplemenio usnom harmonikom.

Zreli Urban, koji je cijele koncertne večeri održavao uistinu fascinantnu razinu i emocionalnu uvjerljivost vokalne interpretacije, imao je ispred sebe senzibilnu publiku posve otvorenu za taj artistički, 'molski', manje hitoidan koncept. Nakon pojednih posebno nadahnutih izvedbi uslijedile su ovacije i dugi pljesak. Ne čude stoga ni dva bisa, iako je dojam da bi koncert i bez tog dodatnog polusatnog vraćanja na scenu bio dovoljno homogen i zaokružen.

No, tada bi publika bla uskraćena za raritetnu izvedbu "Mjesečevog roga" iz faze Laufera, nadahnutog "Oceana", te vedru "Malu trubu" čiji je sinoćnji aranžman bio brži i još plesniji od originala. Tada je podij ispred pozornice bio već prilično popunjen rasplesanim dijelom publike. Uz daleko veći dio posjetitelja koji su dobro ozvučen koncert odslušali sjedeći u amfiteatru kazališta Ulysses, čiju je sezonu sinoć zaključio Urban, plesni se podij ubrzano počeo puniti u prvom dijelu koncerta za izvedbe "Mjesta za mene", kao i za velikog Urbanovog hita "Nebo" te odlično odsviranog funki "Magneta".

Kada su Urban&4 nanizali nekoliko mirnijih skladbi - "Glas jeke" i "Žito" s albuma "Hello" te s posljednjeg albuma pjesme "Ako se napijem dol smrti" i Kasno je za ljubav" - Urban je pojasnio da su se unatoč sugestijama sa strane opredijelili za molski koncert.

- Neki su nam govorili: 'Pa nemojte, ubit ćete ljude', rekao je Urban, da bi onda samouvjereno dodao: "Zašto ne". Ta samouvjerenost pa i autorska hrabrost nisu se sinoć pokazali ni pretencioznom ni neosnovanom. Istina je da prearanžirane pjesme, duge improvizacije često kod brojnih bendova zvuče kao prenemaganja, no to se ne može reći za ovaj koncert.

Ovaj put, tek uz pratnju jedne akustične gitare, kasnije i zborskog pjevanja publike, Urban nije preskočio stari hit "Budi moja voda".

- Prije sam je izbjegavao i ratovao s njom, ta mi je pjesma nekako zasjenjivala sav moj višegodišnji rad, no ona je kao tetovaža dio mene i suludo ju je izbjegavati, kazao je Urban.

Na vrlo visokoj sviračkoj razini bili su i basist te povremeni gitarist na akustičnoj gitari Sandi Bratonja, klavijaturist Saša Markovski i bubnjar Marco Bradaschia, no posebno vrijedi istaknuti vrsnog, profinjenog gitaristu Luku Tomana, bez čijih nadahnutih dionica ne bi toliko dobro zvučalo "Nebo" ili "Odlučio sam da te volim", kao ni veći dio repertoara. Jedan od emotivnih vrhunaca zbio se u samom otvaranju kada su, uz Urbana, Sandi i Luka u akustičnom  gitarističkom duetu izveli jednu od lijepših skladbi iz rane faze, pjesmu "Dio tebe" s prvog Lauferovog albuma "Best of" iz 1993. godine.

Urban&4 su neponovljivu operaciju Minor izveli vrlo uspješno. Pitanje je koliko će se s tim zaključkom složiti oni koji su očekivali klasičan rock koncert s niskom brojnih hitova. No, pored toliko ovacija, biseva, plesa i zajedničkog pjevanja s Urbanom, dojam je da takvih sinoć nije bilo puno na Malom Brijunu. (Zoran ANGELESKI/Snimio Srećko Niketić/CROPIX)

 


Podijeli: Facebook Twiter