Interventni vatrogasci vježbali na Campanožu


Campanož kod Medulina bio je utorak popodne središte prave akcije i atrakcije za slučajne posjetitelje. Za to su se potrudili specijalno obučeni vatrogasci, njih 69, koji su simulirali vatrogasnu intervenciju s helikopterom. Utrčavali su i istrčavali iz vojnog helikoptera, spretno se spuštali visećim užetom te brzinski reagirali prilikom otkačivanja spremnika vode s helikoptera. Svi oni su pripadnici interventne postrojbe Vatrogasne zajednice Istarske županije i tijekom dva sata izvodili su uigranu trenažnu obuku.

Pripadnici interventne vatrogasne postrojbe moraju biti maksimalno psihofizički spremni, savršenog zdravlja i osposobljeni za rad s helikopterom. Gleda se i da su mlađi kako bi bili što spretniji i okretniji. Njihova zadaća je intervencija na nepristupačnim terenima uz upotrebu helikoptera za prijevoz, desantiranje ili prijevoz vode što se u Istri pokazuje iznimno korisnim na masivu Učke i Ćićarije. Postrojba može intervenirati i na području cijele Hrvatske po zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika.

- Naši dečki su prošle godine bili na požarima u Dalmaciji kao ispomoć, a naša postrojba može s helikopterom intervenirati i desantirati odavde do Prevlake. Današnja obuka je trenažna jer nemamo prilike svaki dan raditi s helikopterom pa se jednom godišnje mora obnoviti to znanje. Helikopter, kad je potrebno, tražimo od vojske, rekao je Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik.

U Istri se Vatrogasna zajednica oslanja na 1.300 ljudi, od čega 1.200 u sustavu vatrogasaca, 60 pripadnika Hrvatskih šuma i 40 sezonskih gasitelja te 200 vatrogasnih vozila. (Tatjana GRBIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter