Interventna policija opkolila ulaz crkve sv. Marka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Interventna policija opkolila je ulaz crkve sv. Marka, postupno se približivši crkvi i uguravši branitelje u nju, a na ulaznim stubama crkve je nekoliko branitelja i svećenik.

Jedan muškarac popeo se na krov obližnje Stare gradske vijećnice i izvikivao je pogrdne riječi prema policiji i vladi, a branitelje su mu se obratili megafonom i uspjeli ga nagovoriti da siđe s krova. U međuvremenu su branitelji koji prosvjeduju u Savskoj u znak solidarnosti s kolegama na Markovom trgu kratko blokirali promet tom ulicom. Situacija je na Markovom trgu napeta je, ali za sada nema drugih incidenata.

Glogoškom i još jednom veteranu pozlilo je u crkvi te im je Hitna pomoć pružila prvu pomoć.

Do 22.50 sati i zadnji branitelj ušao je u crkvu sv. Marka nakon što se interventna policija nakon 22 sata počela postupno približavati ulazu u crkvu, a na ulazu je ostao samo svećenik.

Ispred ulaza je postavljena metalna barijera koja priječi bilo kakav ulaz ili izlaz iz crkve, a na Markovom trgu na kojem je javno okupljanje zabranjeno od 22 do 8 sati ujutro ostalo je oko 100 policajaca te novinari, a dio interventnih policajaca povukao se s Markova trga oko 23 sata.

Na ulazu u crkvu, u kojoj moleći bdiju branitelji čekajući da ih primi premijer, i dalje stoji svećenik.

Branitelji namjeravaju bdjeti u crkvi sv. Marka

Hrvatski branitelji, koji su se u četvrtak okupili na Markovom trgu i najavili da će tamo ostati dok ih ne primi premijer Zoran Milanović, oko 21.30 sati počeli su ulaziti u crkvu sv. Marka kako bi zaobišli zakonsku zabranu javnog okupljanja na tom trgu nakon 22 sata, neslužbeno se doznaje od organizatora prosvjeda.

U crkvi je već pripremljena voda za piće. Branitelji pomažu da u crkvu uđu najteži invalidi te unose i stolice, zastave, transparente. Markov trg i okolne ulice i dalje su blokirane jakim policijskim snagama.

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić najavio da će, u skladu sa zakonom, nakon 22 sata branitelji biti uklonjeni s Markovog trga. U taj sat, kada se očekuje rasplet situacije, novinari okupljeni iz hrvatskih i uglavnom regionalnih medija čekaju i reakciju nekoga od vođa prosvjeda. Na pitanje što će se događati poslije 22 sata za Dnevnik Nove TV pojasnio je Vlado Dominić, ravnatelj policije:

"Policija će raditi sukladno zakonu. Ići ćemo najprije u dijalog s prosvjednicima da napuste prostor trga, a onda ćemo se dogovoriti s djelatnicima Policijske uprave zagrebačke što dalje ako odbiju. Ako uđu u crkvu sv. Marka, više nisu na prostoru Markovog trga gdje je dozvoljeno okupljanje do 22 sata. U crkvi mogu biti", rekao je.

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata 1. skupine Đuro Glogoški najavio je predvečer na konferenciji za novinare da će na Markovom trgu branitelji ostati dok ih ne primi premijer Zoran Milanović, a upitao je kakav bi to oni bez ruku i nogu pružali otpor u slučaju policijske intervencije.

"Zašto bi hrvatska policija napadala hrvatske branitelje kad oni tu nisu u prosvjedu, nego samo iščekuju razgovor s premijerom?" upitao se Glogoški.

Iz Vlade je najavljeno da razgovora s premijerom Zoranom Milanovićem u četvrtak neće biti, a ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić najavio da će, u skladu sa zakonom, nakon 22 sata branitelji biti uklonjeni s Markovog trga. Ministar branitelja Predrag Matić za središnji Dnevnik HRT-a izjavio je da na Markovu trgu prosvjeduje jedna manja militantna skupina koja svojom retorikom u šaci drži sve ostale branitelje.

Član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici stranke ustvrdio kako iza prosvjeda branitelja na Markovu trgu stoje predsjednik i glavni tajnik HDZ-a Tomislav Karamarko i Milijan Brkić te čitav HDZ te da je to opetovani napad na institucije države.

"Ovo je opetovani napad na institucije države i želimo jasno reći da iza toga stoje Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i HDZ. HDZ se opet skriva iza ljudi koji su u ratu izgubili sve, nemaju hrabrosti izići pred građane i reći što žele. Ne razgovaraju o programima, gospodarstvu i budućnosti, nego nas vraćaju u prošlost. U trenutku kad Hrvatska izlazi iz recesije, HDZ pribjegava metodama iz prošlosti, širi podjele i napada hrvatske institucije", ustvrdio je Grbin. Na pitanje što bi policija trebala učiniti ako branitelji na Trgu ostanu i nakon 22 sata, odgovorio je kako je to već pojasnio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Ministar je danas vrlo jasno poručio kakav je zakon i na koji način policija mora djelovati. Ja se toplo nadam da će razum prevladati i da će hrvatski branitelji odlučiti poštovati hrvatske zakone, na isti način kako to čine svi drugi prosvjednici koji su u zadnje 2,5 godine bili na Markovu trgu", kazao je Grbin. Dodao je kako vjeruje da "nasilja i prolijevanja krvi neće biti".

"Ali, ako do toga dođe, vrlo je jasno tko je za to odgovoran - onaj tko poštuje i provodi hrvatske zakone, ili onaj tko ih svjesno krši i tko tijekom dana najavljuje da će ih kršiti", kazao je Grbin te poručio kako policija mora poštovati i provoditi zakone. HDZ je odgovarajući na optužbe SDP-a ocijenio da vladajuća stranka za svoju nesposobnost u rješavanju problema pokušava optužiti druge te da društvo gura u atmosferu obračuna.

"SDP za svoju nesposobnost u rješavanju problema pokušava optužiti druge. Njihova nespremnost da otvore dijalog i poznata Milanovićeva parola "mi ili oni" naše društvo gura u atmosferu obračuna", navodi HDZ reagirajući na optužbe SDP-a. HDZ ističe kako branitelji, poduzetnici, ali i svi obespravljeni i bez HDZ-a, itekako vide da "nas SDP-ova vlada vuče na dno". "Otkako su branitelji u Savskoj, više puta smo se očitovali o tome da podržavamo legitimne braniteljske zahtjeve, da potičemo na dijalog, ali da iza tih prosvjeda ne stojimo", stoji u priopćenju HDZ-a.

Predsjednica Grabar Kitarović poziva na dijalog u vezi s prosvjedima branitelja u Zagrebu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je u vezi s prosvjedima branitelja na Markovom trgu u Zagrebu "sve odgovorne na iskorak k dijalogu i zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja", navodi se u priopćenju Ureda predsjednice objavljenom u petak rano ujutro.

"U skladu sa svojom odgovornošću za stabilnost u državi, pokušavam stupiti u kontakt s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Vjerujem kako je svima stalo do stabilnosti naše domovine, njezinog ustavnog i pravnog poretka kao i međunarodnog ugleda. U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog", navodi se u kratkom priopćenju iz Ureda Predsjednice Republike Hrvatske.(Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter