Interpol, ekipe Nizozemske i Francuske u Ukrajinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je ranije ponudio svoju pomoć, Interpol je u petak navečer objavio da je u roku od 48 sati spreman poslati tim za pomoć u identifikaciji žrtava u padu zrakoplova Malaysia Airlinesa, srušenog u četvrtak na istoku Ukrajine.

 Ta međunarodna policijska organizacija sa sjedištem u Lyonu u Francuskoj priopćila je da je na zahtjev ukrajinskih vlasti sprema poslati tim u sljedećih 48 sati.

Glavni tajnik Interpola Ronald Noble je ranije ponudio punu pomoć svim zemljama članicama u identifikaciji i povratu posmrtnih ostataka putnika leta MH17.

Jedna ekipa nizozemskog Ureda za sigurnost je otputovala u Ukrajinu zajedno s ministrom vanjskih poslova Fransom Timmermansom, radi istrage nesreće malezijskog zakoplova u kojem je poginulo 189 njihovih državljana.

"Pokušat ću istražiteljima omogućiti pristup području pada zrakoplova", rekao je Frans Timmermans na konferenciji za novinare u Den Haagu.

Glasnogovornik ministarstva je rekao da je ta ekipa već otputovala u Kijev.

Francuska je na raspolaganje stavila dvojicu stručnjaka i ponudila tehnička sredstva za istragu o okolnostima katastrofe u Ukrajini, objavila je francuska vlada u petak. 

"Francuski ured za sigurnost civilnog zračnog prometa odredio je dvojicu stručnjaka koji su spremni sudjelovati u međunarodnoj istrazi", navode u zajedničkom priopćenju ministar vanjskih poslova Laurent Fabius i državni tajnik za promet Fedéric Cuvillier. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter