Internist i okulist dolaze na kucni prag

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za zdravstvene usluge, izuzev opce i hitne medicine, Buzecani moraju prevaliti najmanje 50-ak kilometara samo u jednom smjeru, no zahvaljujuci proracunskim izdvajanjima u posljednjem desetljecu donekle im je olakšan odlazak kod specijalista, jer im oni dolaze na "kucni prag". Za ovogodišnji sporazum o financiranju specijalistickih usluga, mjesecnog dolaska dvoje specijalista, internista i okulista, u buzetsku ispostavu Istarskih domova zdravlja, u gradskom proracunu osigurano je 70.000 kuna.

- Korisnici ovih zdravstvenih usluga najcešce su starije životne dobi te na ovakve preglede u Rijeci dugo cekaju. Želimo im pojednostaviti i ubrzati pristup do specijalista, istice procelnica resornog gradskog odjela Elena Grah Ciliga.

Lani je bilo planirano po petnaest dolazaka, ali su uz to pacijenti morali placati participaciju od 50 kuna po pregledu za troškove korištenja prostora, medicinske sestre i režijske troškove. Cilj je da ova usluga za Buzecane bude besplatna jer 50 kuna participacije umirovljenicima je doista previše. Na inicijativu IDS-ove vijecnice Jadranke Vivoda, ove godine uspio se postici dogovor s ravnateljem Istarskih domova zdravlja pa ce i te troškove podmirivati Grad i to mjesecnim paušalom. Pacijenti od veljace nece placati participaciju za specijalisticki pregled, vec ona ide na trošak Grada.

- Zadržali smo specijaliste iz KBC-a Rijeka. To je ono što nam poskupljuje uslugu, medutim nastojali smo i time izici u susret buzetskim korisnicima, buduci da su oni najcešce starije životne dobi. Mogli smo uslugu ugovoriti jeftinije s nekim drugim specijalistima, no željeli smo da to budu rijecki jer naši sugradani ne moraju ponavljati preglede ukoliko ih se uputi dalje u rijecki KBC. Ukoliko bi ugovorili uslugu s nekim drugim specijalistom, platili bi je možda u startu jeftinije, ali bi ona u konacnici došla skuplje za pacijenta, kaže Grah Ciliga.

Lani je ove specijalisticke usluge u Buzetu koristilo 400-tinjak pacijenata. Ove godine proracunskim sredstvima pokrit ce se po dvanaest dolazaka specijalista te troškovi participacije.

U podrucju zdravstvene zaštite, iz proracuna se s 59.000 kuna sufinancira dolazak logopeda u Buzet, dva puta tjedno za potrebe djece predškolskog uzrasta, polaznika Djecjeg vrtica Grdelin. Nastavlja se s po 17.860 kuna sufinancirati privatna praksa fizikalne terapije i rehabilitacije Relax i privatna praksa zdravstvene njege Zdenke Havic, dok se za rad dislocirane sektorske ambulante u Rocu izdvaja 6.580 kuna.

- Osobama koje pružaju uslugu fizikalne terapije i rehabilitacije te zdravstvene njege priznat je samo rad s pacijentom, ali ne i trošak dolaska do pacijenata. Buduci da su kriteriji radeni za velike gradove gdje je sve koncentrirano u jednom krugu, na ovakvim podrucjima poput buzetskog s velikom površinom i malim brojem stanovnika zdravstveni djelatnici nekada više potroše za dolazak do pacijenta. Kako bismo osigurali da svi naši pacijenti imatiju tu uslugu, vec nekoliko godina sufinanciramo i ovu vrstu privatne prakse, pojašnjava Grah Ciliga. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter