Internetsko glasanje: 89 posto za neovisnost Veneta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na internetskom glasovanju gradana Venecije i regije Veneto 89 posto od onih koji su sudjelovali izjasnilo se za neovisnost pokrajine u izjašnjavanju koje nema pravne vrijednosti, doznaje se u petak od organizatora.

Prema podacima objavljenim u petak navecer u Trevizu, sudjelovalo je 2.360.235 osoba ili 73 posto regionalnog birackog tijela. Virtualni referendum je mobilizirao birace, ali na službenom proglašenju rezultata se okupilo tek nekoliko stotina ljudi u Trevisu, od kojih su mnogi nosili zastavu Serenissime, Mletacke Republike.

S "da" se izjasnilo 2.102.969 osoba, ili 89 posto, a s "ne" 257.276 ili 11 posto, precizirali su organizatori referenduma koji predlaže odcjepljenje regije od ostatka Italije.

Izjašnjavanje su organizirali aktivisti lokalnih stranaka i organizacija okupljeni u odbor nazvan Plebiscito.eu koji žele da se buduca država zove Republika Veneto. Rezultat tog izjašnjavanja nece imati nikakve pravne ni politicke posljedice, ali ce poslužiti kao poziv za referendum o neovisnosti Veneta.

Predsjednik te talijanske regije Luca Zaia je ocijenio da Rim "uvijek misli da je na celu carstva i smatra nas periferijom tog carstva. Imamo osjecaj da smo dobri samo za placanje poreza", rekao je Zaia, guverner pokrajine koja placa 71 milijardu eura poreza Rimu, 21 milijardu više od onoga što dobiva.

Za organiziranje referenduma potrebno je odobrenje regionalnog vijeca kako bi ga podastrijeli parlamentu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter