Internetski udžbenici skuplji od obicnih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se u Vladi razmatra ideja da se po uzoru na neke primjere iz svijeta školski udžbenici objave na internetu, cime bi ih ucenici mogli besplatno preuzimati i njima se služiti umjesto da kupuju komplete knjiga u knjižarama, u resornom ministarstvu ovakvu opciju distribucije besplatnih školskih knjiga ne smatraju realnom.

Tri su kljucna problema koja besplatne internetske udžbenike cine neprihvatljivima u hrvatskom društvu: autorska prava, pristup racunalima i skupoca. Naime, da bi udžbenici uopce stigli na internet, država bi s autorima, odnosno nakladnicima, morala dogovoriti cijenu autorskih prava. Koliko bi to državu uopce moglo koštati, u ovom casu nitko ne želi procjenjivati, no radilo bi se, kažu naši sugovornici u Ministarstvu obrazovanja, o poprilicnom iznosu.

Drugi je problem pristup racunalima. Naime, više je nego sigurno da socijalno ugrožene, odnosno obitelji s nižim prihodima, koje ukidanje projekta besplatnih udžbenika najviše pogada, u kuci nemaju ni kompjuter, niti printer. Da ga i imaju, veli naš izvor, skidanje, odnosno printanje internetskog udžbenika stajalo bi roditelje više od tiskanog udžbenika. Isti problem pojavio bi se i kad bi školske udžbenike s interneta umjesto ucenika i roditelja skidale škole jer bi trošak takvog postupka bio daleko veci od cijene koju je država placala za besplatne udžbenike.

- Razmišlja se o modelu objave udžbenika na internetu, ali ovo su ogranicavajuci faktori koje se mora uzeti u obzir, kaže naš sugovornik. U Ministarstvu obrazovanja, osim ove opcije, razmatra se i dugorocno rješenje problema školskih udžbenika koji predstavljaju neizbježni financijski teret, što za roditelje, što za državu. Država bi, ako taj model prode, raspisivala natjecaj za udžbenike, odabrao bi se najmanje jedan udžbenik po predmetu, a država bi otkupila autorska prava, tiskala udžbenik i ponudila ga nastavnicima. Taj bi «državni» udžbenik bio besplatan, a ako bi se nastavnik odlucio za neki drugi, koji ponude nakladnici, morao bi se potruditi objasniti roditeljima zbog cega moraju platiti knjigu.


Podijeli: Facebook Twiter