Internet usporen zbog "najvećeg napada u povijesti"

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Internet je u zadnje vrijeme usporen zbog, kako tvrde stručnjaci za sigurnost, najvećeg kibernetičkog napada te vrste u povijesti, izvješćuje u srijedu BBC.

Zbog sukoba između udruge Spamhaus koja se bori protiv spamova, tj. neželjene pošte i drugih neželjenih sadržaja, i Cyberbunkera, nizozemske "hosting" tvrtke, slijedili su brojni napadi, protunapadi i odmazde koji su uvelike poremetili internetsku mrežu. Osim što posljedice toga osjećaju usluge poput Netflixa, popularnog servisa za streaming, stručnjaci se brinu da bi sukob mogao ugroziti bankovne sustave i sustave elektroničke pošte. Cijeli slučaj, tvrdi BBC, istražuje pet nacionalnih policija, tj. odjela za cyber kriminal.

Spamhaus posjeduje cijelu datoteku servera poznatih po tome da se koriste u nečasne svrhe. Spamhaus je nedavno blokirao servere koje održava Cyberbunker, koji tvrdi da će omogućiti zakupljivanje web-stranica svima, osim pedofilskih stranica i materijala koji promiču terorizam.

Sven Olaf Kamphuis, glasnogovornik Cyberbunkera, smatra da Spamhaus zloupotrebljava svoj položaj te da mu se ne bi smjelo dopustiti da određuje "što smije, a što ne smije ići na internet".

Spamhaus pak tvrdi da iza kibernetičkih napada stoji upravo Cyberbunker, u suradnji s "kriminalnim skupinama" u istočnoj Europi i Rusiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter