Internet i na Mount Everestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna privatna telekomunikacijska tvrtka postavila je opremu za 3G povezivanje u bazni kamp na Mount Everestu tako da planinari dok se penju mogu ažurirati svoje Facebook statuse, tweetati ili uživo razgovarati preko videokonferencijske veze.

Naime, prvo korištenje ove opreme bilo je za uspostavljanje videokonferencijskog poziva, piše Reuters. Usluga je to koja bi mogla biti od velike pomoci tisucama planinara koji svake godine posjecuju regiju Mount Everest u okrugu Solukhumbu.

Sve dosada oni su ovisili o skupim satelitskim telefonima kako bi ostali u vezi s obiteljima i prijateljima, buduci da u ovoj regiji ne postoje odgovarajuci telekomunikacijski sustavi i objekti.

Nepalska telekomunikacijska tvrtka Ncell objavila je da je njihova nova zgrada prvi 3G sustav u baznom logoru na Mount Everestu, najvecoj planini na svijetu ciji se vrh nalazi na 8.850 metara nadmorske visine.

Na ovoj mreži planinari ce tako moci surfati internetom, slati e-mailove, fotografije i videosnimke kao i pozivati clanove obitelji i prijatelje po znatno jeftinijim cijenama nego onima koje su im nudili kompanije koje se bave satelitskom telefonijom, navodi se u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter