Interliber: Od Biblije do Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveći hrvatski sajam knjiga Interliber održat će se idućeg tjedna na Zagrebačkom velesajmu, od 10. do 15. studenoga, u već poznatom okruženju 5. i 6. paviljona. Na 38. izdanju ove manifestacije s novim će izdanjima nastupiti 266 izlagača, a u nastojanjima da sajam opravda epitet »međunarodni« ovaj će put pomoći neki kineski nakladnici – najavljeno je na konferenciji za novinare na Velesajmu.

Unatoč dubokoj krizi u kojoj se nalazi knjiga i izdavaštvo, ravnateljica ZV-a Marina Pavković s puno je entuzijazma govorila o zarazi knjigom i uživanju u toj epidemiji, koja je prošle godine obuzela rekordnih 130 tisuća posjetitelja.

– Nadamo se da će ta brojka biti dosegnuta i ove godine, ako ne i premašena, rekla je Pavković, napominjući da se uz Interliber održava i sajam Infogamer by Reboot, a na kojem će od 11. do 15. studenoga biti predstavljena nova dostignuća tehnike i tehnologije.

Voditelj projekta Interliber Bruno Ušurić rekao je da će sajam za posjetitelje biti otvoren svaki dan od 10 do 20 sati, a zadnji dan, u nedjelju, do 21 sat. Za mnoge je najvažnija informacija da je ulaz na Interliber besplatan.

Osim kupnje knjiga po vrlo povoljnim cijenama – zahvaljujući činjenici da mnogi izdavači koriste ovu priliku da rasterete skladišta od starih izdanja – posjetitelji će moći sudjelovati i u razgovorima s autorima i programima predstavljanja novih knjiga na pozornici šestog paviljona. Ondje će, između ostalih, nastupiti Vedrana Rudan, Julijana Matanović, Sanja Polak, Mirjana Krizmanić i drugi. Na pozornici šestog paviljona bit će dodijeljena i nagrada Kočićevo pero, bit će predstavljena knjiga »Doba mjedi« Slobodana Šnajdera, održat će se promocija albuma »Matija svira Arsena« te promocija kompilacije »50 originalnih pjesama Arsena Dedića«, na kojoj Arsenove pjesme izvode Natali Dizdar, Tina Vukov i Saša Lozar.

Od publicistike, bit će predstavljena knjiga »Kako je Ivo Sanader ukrao Hrvatsku« Dražena Rajkovića. Drago Obradović, stručnjak za biblijsku arheologiju, pokazat će zbirku starih Biblija. Mišo Nejašmić iz Zajednice nakladnika i knjižara kao novost na sajmu najavio je otvaranje Znanstvenog kvarta.  

– Radi se o interaktivnom pristupu prenošenja znanja i popularizaciji svih znanosti na praktičan način – rekao je Nejašmić. Znanstveni kvart bit će podignut u šestom paviljonu. (M. HRGOVIĆ/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter